Metal İşçilerinin Grevi Yasaklandı

1171892

Toplu İş Sözleşmesi için Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile 5 Ekim 2017 tarihinden bu yana defalarca
masaya oturan ancak talepleri karşılanmayan Metal işçileri ilk olarak 2 Şubat grev kararı almıştı. Bunun ardından MESS de lokavt kararı vermişti.

Resmi Gazete’nin bugünkü ( 26 ocak) sayısında yer alan kararda işçilerin grevi “milli güvenliği” tehdit nedeniyle yasaklandı.

Resmi Gazete’de yayınlanan karar şöyle:
“Türk Metal Sendikası, Birleşik Metal İşçileri Sendikası ve Çelik-İş Sendikası tarafından ekli listede belirtilen işyerlerinde alınan grev kararı ve Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından aynı işyerleri
için alınmış lokavt kararının, milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden dolayı 60 gün süreyle ertelenmesi Bakanlar Kurulu’nca 24 Ocak 2018 tarihinde alınmıştır.”

Birleşik Metal İşçileri Sendikası yasak kararını tanımadıklarını ve belirlenen tarihte (2 Şubat) greve gideceklerini belirttiler.

Grev kararı nasıl alındı ve süreçte neler yaşandı?
Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Çelik İş sendikalarında bulunan 130 bin metal işçisi 2017-2019 yıllarını kapsayacak olan Toplu İş Sözleşmesi için MESS ile aylardır süren ve farklı sendikalarla masaya oturulmasına rağmen uzlaşma sağlanamaması sonucu metal işçileri “sadaka, bağış, hediye istemiyoruz, alınterimizin karşılığını istiyoruz” diyerek grev kararlarını alkışlarla, sloganlarla fabrikalara astı ve 2 Şubat’ta da grev kararı aldı.

“Savaş Durumu Ayrı Ekmek Mücadelesi Ayrı”
Gebze’de bulunan Kroman Çelik fabrikasında grev kararını Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Atar,
Gebze Şube Sekreteri Gencay ve işçiler ile birlikte astı. Atar burada yaptığı konuşmada “Bu dönem hiçbir engel tanımadan işçilerin birliğine güvenerek taleplerimiz doğrultusunda hareket edeceğiz. Savaş durumu ayrı, ekmek mücadelesinin yeri ayrıdır. Bu
koşulları bizlere dayatmasınlar” dedi.

Grev kararına karşı MESS ne yaptı?
MESS de greve karşı lokavt kararı aldı. Metal sendikalarının grev kararının hemen ardından MESS’e bağlı bulunan aralarında; Aygaz, Türk Traktör, Tofaş, Ford Otosan, Otokar, Bosch, Arçelik’in de olduğu Kamuyu Aydınlatma Platformu’na gönderdikleri açıklamalarda kısaca şu şekilde;

“MESS tarafından lokavt kararı alındığı ve grev uygulamalarına göre belirlenecek lokavt başlama
tarihinin sonradan bildirileceği MESS tarafından şirketimize bildirilmiştir. Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam
etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır.”

Bunun ardından BirGün gazetesine konuşan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “Prosedür gereği, zamanını kaçırmamak için bunu yapıyorlar. Uygulanacağını sanmıyorum, yine de doğru değil. Lokavt insanlık dışı, çağ dışı bir uygulama” dedi.

İşçilerin grev kararı üzerine MESS’in lokavt ilan etmesi ve son olarak Bakanlar Kurulu’nun grevi “milli güvenliği” tehdit ettiği gerekçesiyle yasaklaması kabul edilemez bir durumdur. Yıllarca taşeron mücadelesi yürüterek hakkını söke söke alan Türkiye işçi sınıfı ve özelinde metal işçileri emeğine sahip çıkacaktır.