İSİG (İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi)’nin bu ayın başında yayınladığı rapora göre şubat ayında en az 123 işçi yaşamını yitirdi.
Ölüm bilgilerinin yüzde 86’sı ulusal ve yerel basından; yüzde 14’ü ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri doktorları, ve sendikalardan alındı.
Açıklanan verilere göre:
– 123 emekçinin 102’si işçi ve memur, 21 ise çiftçi ve esnaftan oluşuyor.
– Ölen işçilerden 11’i kadın, 112’si ise erkek emekçi. Bu ay işçi cinayetlerine kurban giden kadın emekçilerin sayısında geçen verilere göre artış gözlemleniyor.
– Savaş nedeniyle yurtlarını terk edip Türkiye’ye yerleşmek zorunda kalan 3 mülteci yaşamını yitirdi. Ölen göçmen/mülteci işçilerden 2’si Suriye, 1’i Irak uyruklu.
– Tarım emekçisi olan 15-16 ve 17 yaşındaki 3 çocuk işçi yaşamını yitirdi. Geçmiş verilere göre çocuk ölümlerinde de artış olduğu görülüyor.
– Ölümler en çok şu sektörlerde gerçekleşti: inşaat, tarım, taşımacılık, metal ve ticaret büro. OHAL sonrası sanayi işçilerinin ölümlerinde artış gözlemleniyor.
– Ölümler en çok şu şekilde gerçekleşti: trafik/servis kazası, ezilme/göçük ve yüksekten düşme. Bu ay diğer aylara oranla beyin kanaması ve kalp krizi sonucu gerçekleşen ölümlerde artış yaşandı.
– Ölenlerin yalnızca yüzde 4’ü (5 işçi) sendikalı, geri kalan yüzde 96’sının (118 işçi) ise sendikasız olduğunu vurgulamak gerekir.
– İş cinayetlerinin en çok yaşandığı şehirlerde ilk sırada Kocaeli var. Kocaeli’nde 10, İstanbul’da 9, Hatay’da 7, Aydın’da 6; Denizli, Mersin ve Samsun’da 5 işçi hayatını kaybetti.
Açıklanan verilere göre şubat ayında meslek hastalığı nedeniyle gerçekleşen iş cinayeti yok. Fakat ILO ve WHO verilerine bakılınca şubat ayında iş cinayeti sebebiyle ölen 123 işçinin 6 katının da meslek hastalığı sebebiyle hayatını kaybettiği ön görülmektedir.