Şubat ayında en az 123 işçi, iş cinayetleri sonucu hayatını kaybetti

subat isig 2018

subat isci olum 2018

İSİG (İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi)’nin bu ayın başında yayınladığı rapora göre şubat ayında en az 123 işçi yaşamını yitirdi.

Ölüm bilgilerinin yüzde 86’sı ulusal ve yerel basından; yüzde 14’ü ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri doktorları, ve sendikalardan alındı.

Açıklanan verilere göre:
– 123 emekçinin 102’si işçi ve memur, 21 ise çiftçi ve esnaftan oluşuyor.

– Ölen işçilerden 11’i kadın, 112’si ise erkek emekçi. Bu ay işçi cinayetlerine kurban giden kadın emekçilerin sayısında geçen verilere göre artış gözlemleniyor.

– Savaş nedeniyle yurtlarını terk edip Türkiye’ye yerleşmek zorunda kalan 3 mülteci yaşamını yitirdi. Ölen göçmen/mülteci işçilerden 2’si Suriye, 1’i Irak uyruklu.

– Tarım emekçisi olan 15-16 ve 17 yaşındaki 3 çocuk işçi yaşamını yitirdi. Geçmiş verilere göre çocuk ölümlerinde de artış olduğu görülüyor.

– Ölümler en çok şu sektörlerde gerçekleşti: inşaat, tarım, taşımacılık, metal ve ticaret büro. OHAL sonrası sanayi işçilerinin ölümlerinde artış gözlemleniyor.

– Ölümler en çok şu şekilde gerçekleşti: trafik/servis kazası, ezilme/göçük ve yüksekten düşme. Bu ay diğer aylara oranla beyin kanaması ve kalp krizi sonucu gerçekleşen ölümlerde artış yaşandı.

– Ölenlerin yalnızca yüzde 4’ü (5 işçi) sendikalı, geri kalan yüzde 96’sının (118 işçi) ise sendikasız olduğunu vurgulamak gerekir.

– İş cinayetlerinin en çok yaşandığı şehirlerde ilk sırada Kocaeli var. Kocaeli’nde 10, İstanbul’da 9, Hatay’da 7, Aydın’da 6; Denizli, Mersin ve Samsun’da 5 işçi hayatını kaybetti.

Açıklanan verilere göre şubat ayında meslek hastalığı nedeniyle gerçekleşen iş cinayeti yok. Fakat ILO ve WHO verilerine bakılınca şubat ayında iş cinayeti sebebiyle ölen 123 işçinin 6 katının da meslek hastalığı sebebiyle hayatını kaybettiği ön görülmektedir.