İş cinayeti için açıklama yapan üniversitelilere soruşturma açıldı

is cinayeti aciklama sorusturma kocaeli

image53958

Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesinde bulunan inşaatta gerekli önlemler alınmaması sonucu bir işçi hayatını kaybetmişti. Bu ve buna benzer iş cinayetlerinin yaşanmaması için eylem ve basın açıklaması yapan üniversiteliler polis ve özel güvenlik güçlerinin saldırına uğramış, darp edilerek göz altına alınmışlardı.

İşçilerin ve emekçilerin can güvenliği için eylem yapan öğrencilere gözaltı terörü yetmezmiş gibi bir de fakülte Dekanlığı tarafından soruşturma açıldı.

Bunun üzerine Kocaeli Eğitim-Sen binasında 21 Mart’ta basın açıklaması düzenlendi. Üniversiteliler adına açıklamayı okuyan Diren Göymen, Üniversite öğrencileri olarak üniversitemiz içerisinde ihmaller sonucu gerçekleşen iş cinayeti için açıklama yaparken göz altına alındıklarını ve dekanlık tarafından sorumlulara açılması gereken soruşturmanın kendilerine açıldığını belirtti.

Göymen, “Soruşturma açılan öğrencilerin YÖK Disiplin Yönetmeliğinin hangi maddesi uyarınca suçlandığı açıkça belirtilmediği gibi, aynı olayla ilgili aynı eylemde bulunan öğrenciler hakkında hiçbir gerekçe gösterilmeden farklı suçlardan farklı cezalar istenmektedir” dedi.

Göymen, “Akademisyenlerinin ihraç edildiği, öğrencilerinse soruşturma ve cezalarla hizaya çekilmeye çalışıldığı bu süreçte, ‘İşçi Sağlığı ve Güvenliği’nin ders olarak verildiği bir üniversitede yaşanan iş cinayeti karşısında üniversitenin bu sorumsuz ve tutarsız tavırları alışık olmadığımız bir şey değil. Üniversiteden ve üniversitelilerden duyulan korku, ihraçlar, gözaltılar, soruşturmalar ve cezalar şeklinde vücut buluyor” dedi.

Ayrıca geçen günler hukuksuzca tutuklanan iletişim Fakültesi öğrenci Ferdi Can Çiftçi’nin de yanlarında olduğunu söyleyen Gökmen:
Biliyoruz ki arkadaşımız ihraç edilen hocalarının yanında durduğu ve onlarla birlikte barışı savunduğu için, bugün sansürden ve yasaktan ibaret olan medyanın karşısında bir iletişim fakültesi öğrencisi olarak gerçekleri dile getirmekten çekinmediği için tutuklandı. Biz Kocaeli Üniversitesi öğrencileri olarak buradan da bir kez söylemiş olalım. Tüm bu yaşananları kabul etmiyoruz. Açılan soruşturmaların ve verilmek istenen cezaların usulsüzlüğünü bir kez daha dile getiriyoruz. Tutuklanan arkadaşımızın yanındayız. Tüm bu hukuksuzlukların, usulsüzlüklerin takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.