Şiddete karşı sokağa çıkan kadınlara polis şiddeti!

siddete karsi kadin polis siddeti

İlerici Gençler olarak, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Tünel Meydanı’nda düzenlenen yürüyüşe katıldık.

Taksim Tünel Meydanı’nda dün, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında yürüyüş düzenledi. 17.00’de Tünel’de buluşan kadınlar arasında bizler de İlerici Genç kadınlar olarak yer aldık. Kadınlar olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da kadınlar taleplerimizi isyanımızı sloganlarla dile getirdik. ‘Eşit işe eşit ücret’, ‘Bir kişi daha eksilmeyeceğiz’ , ‘Kadına şiddete hayır’ gibi sloganların yazılı olduğu dövizlerin yanı sıra; Sıla’ya uyguladığı şiddetle gündeme gelen Ahmet Kural’ın resmi üzerine ‘kadın düşmanı’ yazılı dövizler de kalabalıkta görüldü.

Yürüyüşe geçmek isteyen kadınlara ve ebt bireyler polis, yürüyüşün ‘izinsiz olduğu’ gerekçesiyle izin vermedi. Basın açıklamasının okunması da engellendi. Yürümekte ısrar eden kadınlara ise polis, kalkanla ve biber gazıyla saldırdı. Polis yetkililerinin “Görevlilerimizi ezmeye kalkışırsanız erkeklerimiz müdahale etmek zorunda kalacak” dediği öğrenildi.

Yaşananların ardından kadınlar oturma eylemine geçtiler ve ardından Taksim’in ara sokaklarında, Galata’da, Tünel’de basın açıklamasını okudular.

Neden 25 Kasım?

ABD desteğiyle Dominik Cumhuriyeti’ni tam 31 yıl boyunca yöneten diktatör Rafel Trujillo iktidarına karşı sessiz kalmayanlar arasında üç kız kardeş de vardı. Mirabel Kardeşler: Bu diktatörün rejimine karşı koyan hareketlerden biri de ‘Kelebekler’ adlı bu üç kadının kurduğu örgüttü. Mirabel Kardeşler’in demokrasi ve insan hakları istekleri, Trujillo tarafından pek çok kez hapse gönderilmelerine neden oldu.

Eli kanlı diktatör, Mirabel Kardeşleri vatan haini olarak duyurdu. Trujillo’nun bu duyurusundan 23 gün sonra diktatörün yandaşları, 25 Kasım 1960’da Mirabel kardeşlerin arabasını durdurdu, arabadan indirdi. Yandaşlar önce tecavüz ettiler sonra da sopalarla döverek bu üç kadını öldürdüler. Öldürdükten sonra cesetlerini de uçurumdan aşağı attılar. Devlet ve medya bu olayın trafik kazası olduğunu söyledi.

1981’de Dominik’te toplanan Latin Amerika Kadın Kurultayında; 25 Kasım, ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Ve Uluslararası Dayanışma Günü’ olarak kabul edildi. Birleşmiş Milletler ise daha geç bir tarihte, 1999 yılında 25 Kasım’ı ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ ilan etti. 1981’den bu yana dünyanın dört bir köşesinde kadınlar, efsaneleşen bu üç kelebeğin tutuşturduğu meşaleyi elden ele taşımaya devam ediyor.