Özelleştirilen şeker fabrikalarında işten çıkarmalar ve sürgünler

ozellestirme seker fabrika

Bu yılın Nisan ayında kamuya ait 14 şeker fabrikası özelleştirilmek üzere satışa çıkarılarak 13 tanesi özel firmalara satılmıştı.

Hükümet yetkilileri, işçiler işlerinde çalışmaya devam edecekler ve hakları korunacak gibi sözler vermişlerdi. Ama çok geçmeden bu sözlerin yalan olduğu ortaya çıkmış durumda.

Özelleştirilen şeker fabrikalarında 801 işçi işten kovuldu, 882 işçi emekli edildi dahası bazı ustabaşıları da tayinleri çıkartılarak başka şehirlere gönderildiler. Bu ustabaşılarından bazıları kısa süreli aralıklarla 4 ayrı kente sürülerek çalıştırmak zorunda bırakılmış.

Bu sürgünler CHP Milletvekili Murat Bakan tarafından meclis gündemine taşıdı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması için TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi. Tüm il dışı görevlendirmelerin kapatılan fabrikalardan gelen işçilere yapıldığına dikkat çeken Bakan’ın yönlendirdiği soruların bazıları şu şekilde:
-Fabrikalardaki ihtiyaçların saptanarak, uzman kadroların ihtiyaca göre doğru ve adil bir şekilde yerleştirilmesine dair bir çalışma yapacak mısınız?

-Çalıştığı fabrika özelleştirildiği için tayini çıkan, evini ailesini tayin olduğu şehre taşıyan, ancak sürekli görevlendirmelerle farklı illere giden ustabaşıların iş barışının sağlanması, aile bütünlüğünün korunması ve mağduriyetlerin giderilmesi için ne yapacaksınız?

Özelleştirilmiş şeker fabrikalarından çıkarılan işçilerin ve emekli edilenlerin sayıları şu şekilde:

Erzurum Şeker Fabrikası: Yaklaşık 150 işçi kovuldu. 125 işçi emekli edildi.
Tokat Turhal Şeker Fabrikası: 120’den fazla işçi emekli edildi.
Afyon Şeker Fabrikası: 30 işçi kovuldu. 88 işçi emekli edildi.
Adıyaman Elbistan Şeker Fabrikası: 31 işçi kovuldu. 130 işçi emekli edildi.
Çorum Şeker Fabrikası: 90 işçi kovuldu. 86 işçi emekli edildi.
Erzincan Şeker Fabrikası: 150 işçi kovuldu. 68 işçi emekli edildi.
Kırşehir Şeker Fabrikası: 120 işçi emekli edildi.
Muş Şeker Farikası: 350 işçi kovuldu. 145 işçi emekli edildi.

Bu özelleştirmelerin konuşulduğu dönemde hükümet yetkililerinin söylediklerini bir kısmını tekrardan hatırlayalım.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Burada çalışanların işten çıkarılması söz konusu olmayacak. İşçilerin çalışmaya devam etmesi teminatı ve taahhütname alınacak. Pancar üreticisi mağdur edilmeyecek” demişti.
Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım: “ Bu özelleştirmelerde bütün çalışanların hakları korunacak. Diyelim ki bir fabrika özelleştirildi , orada çalışanlar isterlerse başka kurumlara geçebilecek veya orada 5 yıl mutlaka çalışma garantisi var, fabrikasında. Bu tercihi çalışanın kendisi yapacak.” demişti.