İstanbul Tabip Odası, Sağlık Bakanlığı’nı Göreve Çağırıyor: “İlaçlar bulunmuyor, kanser hastaları mağdur.”

istanbul tabip oda saglik bakanligi

İstanbul Tabip Odası dün (25.10.2018) yaptığı yazılı açıklamada, yükselen döviz kuru, enflasyondaki artış nedeni ile kâr marjı düşen ilaçların, kapitalist ilaç firmaları tarafından üretilmekten kaçınıldığına ve kanser hastalarının mağdur edildiğine değindi.
“Sağlıklı bir toplumun güvencesi olan sosyal devlet, yurttaşlarını kapitalist ilaç firmalarının merhametine terk edemez.” Dedi.

İstanbul Tabip Odası’nın yaptığı açıklamanın tam metni,
“Bütün dünyada önde gelen ölüm nedenleri arasında olan kanser çok önemli bir halk sağlığı sorunudur ve kanser hastalarının tedavisinde ilaçlar çok önemli yer tutmaktadır.
Ne var ki, kanser hastalarının tedavisinde kullanılan sisplatin, metotreksat, vinblastin ve gemsitabin gibi en önemli ilaçlar uzun zamandır hem serbest eczanelerde, hem de birçok kamu ve özel hastane eczanelerinde bulunmamaktadır. Oysa özellikle hayati önemi haiz olan bu ilaçlar birçok kanser çeşidinde kullanılmaktadır. Bu ilaçlar ülkemize hammaddesi yurt dışından gelmekte ve tek bir firma tarafından üretilmektedir.
Son zamanlardaki ilaç yokluğunun nedenleri olarak yaşanan büyük ekonomik kriz, döviz fiyatlarındaki ani yükseliş, enflasyondaki hızlı artış, hammadde sağlanmasındaki sorunlar nedeniyle üretim yapılamaması gösterilmektedir. Öte yandan fiyatları ve dolayısıyla kâr miktarları “düşük” olan bu ilaçların kapitalist ilaç şirketleri ve insan hayatı üzerinde şekillenen ilaç “piyasası” için cazip görünmediği ve firmaların bu ilaçları üretmekte pek de istekli davranmadıkları bilinen bir gerçektir. TTB ve Tabip Odaları olarak bütün ısrarlarımıza rağmen Ne yazık ki Türkiye’de devlet ilaç üretimine girmemekte ve hastaları tamamıyla ilaç firmalarının insafına terk etmektedir.
Gerekçesi ne olursa olsun kanser hastalarının mağdur edilmesi tarafımızdan asla kabul edilemez.
Sağlık Bakanlığı’nı göreve çağırıyoruz: Kanser hastalarının tedavilerinin aksamaması için sorun ivedilikle çözülmeli, hayati önemi haiz bu ilaçlar acilen tedarik edilmesi sağlanmalıdır!”

İSTANBUL TABİP ODASI
YÖNETİM KURULU