İ.Ü.’de kampüskart zorla değil mecburi!

iu_kampuskartGün geçtikçe yaygınlaşan banka kartı şeklindeki “kampüskart” uygulaması bu sefer İstanbul Üniversitesi öğrencilerine dayatılıyor. İ.Ü. Rektörü Yunus Söylet’in “Yemekhane ve kantinleri kullanmayacaksanız kampüskart zorunlu değil.” açıklaması ise öğrenciler tarafından “zorla değil mecburi” olarak yorumlandı.

Üniversitelerin öğrencilerin bilgisi ve izni dışında öğrencileri adına banka kartı çıkararak bunu üniversitede geçerli kimlik kartı haline getirme uygulaması İstanbul Üniversitesi’ne de sıçradı. İstanbul Üniversitesi yönetimi, genel müdürünün evindeki ayakkabı kutularında 4.5 milyon bulunan Halkbankası ile anlaştı. Öğrencilerin kimlik bilgileri kendilerine sorulmadan bankaya verildi ve her öğrenci için bir yönü İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kimliği, diğer yönü Halkbank banka kartı olan kartlar çıkarıldı.

Kartı almak “zorunlu değil”miş

İ.Ü. Rektörü Yunus Söylet’e twitter üzerinden ulaşan bir öğrencinin “kampüskartı almak zorunda mıyız“ sorusuna, Söylet “yemekhane ve kantinleri kullanmadıktan sonra kimlik kartınız her yerde geçerli” cevabını verdi. Üniversite gençliğinin barınma, ısınma gibi bir sürü sorunla uğraşırken ay sonunu getirme telaşında en uygun fiyata yemek yemeye çalıştığını fark etmiyormuş gibi söylenen bu söz “Aç kalmak istiyorsanız almayın” anlamına gelmekteydi.

Eğitim-Sen: Suç işleniyor

Uygulamaya hem öğrenciler hem de akademisyenler tepki gösteriyor. Eğitim-Sen İstanbul Üniversiteler Şubesi yetkilileri yaptıkları açıklamalarda, kendi bilgilerinin izinleri olmadan 3. şahıslarca paylaşılmasının suç olduğunu vurguladı. Benzer uygulamaların Marmara, 9 Eylül ve YTÜ’de açılan davaların sonucu iptal edildiğini hatırlatan Eğitim-Sen yetkilileri İ.Ü. İçinde dava açılabileceğini dile getirdi.

Halkbankası ile karşı anlaşmalar dönemi

İ.Ü. ve Halkbankası arasındaki anlaşmalarla İ.Ü. yönetiminin kazandıkları geçtiğimiz yıl Redhack’in belgeleriyle ortaya dökülmüştü. Yeni dönem bünyesinde çalışan personellerin maaş ödemeleri için Halk Bankası ile anlaşan İstanbul Üniversitesi’ne bu anlaşmanın sonucunda promosyon olarak 431 bin 936 lira değerinde 6 Passat marka otomobille, 323 bin 501 liralık 1 BMW otomobil aracı bağışı yapıldığının belgesi de bu belgeler içinde yer alıyordu. İ.Ü. yönetimin kampüs kart anlaşması sonucu ne kadarlık “promosyon” aldığı merak konusu.

Updated: 24 Nisan 2014 — 12:24 am