Geçtiğimiz günlerde Başbakan Binali Yıldırım Bakanlar Kurulu toplantısının ardından bir dizi vaatte bulunmuştu. SGK primi gibi birçok borcun yapılandırılmasından, sınırlı olarak öğrencilerin öğrenim affına, imar affından sınırlı olarak girişimciye desteğe bir çok konudan bahseden Binali Yıldırım, üniversite öğrencilerinin KYK borçlarının silinmesi talebine değinmedi. Üniversite öğrencileri ve yeni mezunlar ise KYK borçlarının ciddi bir yük oluşturduğunu belirterek borçların silinmesini talep ediyor.
Üniversite eğitimini alabilmek için öğrenciler çoğu zaman il dışında okuyarak büyük masraf altına giriyor. Parasız eğitimin olmadığı ülkemizde mecburen geri ödemeli KYK yardımlarından almak durumunda olan öğrenciler bu borç yükünün altında ezilmekte. Üniversite mezunu olmanın bile iş bulma güvencesi sağlamadığı ülkemizde öğrenciler haklı olarak bu borç yükünü hissediyor ve borçların silinmesini talep ediyor. Mezun olanlar, bu KYK borcunu ödemek şöyle dursun geçinebilmek için yıllar içinde kredi kartı, eş dost vs. daha da borç batağına batıyor.
Yurttaşlar da haklı olarak KYK borçlarının iptal etmesini istiyor ve tepkilerini sosyal medyada dile getiriyor. Bu konuda “CbnımKykaborçlarıSilinsin” başlığıyla yapılan paylaşımlar bugün Türkiye’de en çok paylaşılan 10 başlıktan biri. Öğrencilerin ve mezun işsizlerin kanayan yaralarından biri olan KYK borcuyla ilgili CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, TBMM’ye yasa teklifi sundu ve “Türkiye’deki 3 milyonu aşkın işsizden 947 bini üniversite mezunu. Genç mezunların iş bulma sıkıntısına bir de devlete olan kredi borçları yük olmamalıdır. Bu nedenle bu krediler karşılıksız olmalıdır” şeklinde açıklama yaptı.
Eşit, parasız, bilimsel, anadilde ve laik eğitim hakkı kuşkusuz ki her yurttaşın hakkıdır. Dönem başlarında kimi zaman ders materyallerini almayı dahi karşılamayan öğrencilerin bu yardımın geri ödemesi dahi söz konusu olmamalıdır. Öğrencilerin KYK borçları silinmeli, öğrencinin her türlü masrafı devlet tarafından karşılanmalıdır.