‘Üniversiteliler Konuşuyor’ etkinliğinde buluştuk

igd universite kapilarini direnise aciyor etkinlik

16 Ağustos Salı günü Kadıköy’de bulunan İGD bürosunda İlerici Gençlik söyleşilerinin dördüncüsü olan “Üniversiteliler Konuşuyor” başlıklı etkinliğimizi gerçekleştirdik.

Etkinlik, üniversiteli gençliğin başlıca problemlerinden olan barınma sorununun tartışılması ile başladı. Şehir dışından İstanbul’a yerleşen arkadaşlarımız, yurtlara yerleşme ihtimalinin ne kadar düşük olduğundan bahsettiler. Bir şekilde eve çıkabilmiş arkadaşlarımız ise her yıl kiralarına gelen zamlardan dolayı yaşadıkları zorluklara değindiler. Hali hazırda eve veya yurda yerleşememiş, ev aramakta olan üniversiteliler ise barınma sorununu en derinden yaşayanlar olarak büyük şehirlerde ev bulmanın zorluğu hakkında tecrübelerini aktardılar.

Ardından, gençliğin en can yakıcı sorunlarından biri olan özel üniversite ücretlerine gelen fahiş zamlar üzerine tartıştık. Özel üniversitelerde eğitim görmekte olan arkadaşlarımız bir eğitim öğretim yılı boyunca yaşadıkları ekonomik kaygılardan bahsettiler. Yemekhane ve kantin fiyatları göz önünde bulundurulduğunda bir özel okul öğrencisinin, sağlıklı beslenebilmesinin neredeyse imkânsız olduğuna değinildi.

Son olarak İçişleri Bakanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde yayınladığı genelge üzerinden üniversiteli gençliğin sindirilmek istediğinin altını tekrar çizdik. Üniversitelerde dinci/faşist/gerici çetelerin örgütlenmesine göz yuman okul yönetimi ve güvenlik güçlerinin, ilerici ve devrimci gençlerin yan yana gelişini engellemek için nasıl yöntemler izlediğini kendi tecrübelerimiz üzerinden aktardık. Belli başlı direniş örneklerine değinerek, üniversiteli gençliğin yan yana geldiğinde neleri başarabildiğini tekrar hatırladık.

Bunca ortak sorunun karşısında gençliğin yan yana gelmesinden başka bir ihtimal olmadığını ve bu yan yana gelişin karşısında hiçbir baskının işe yaramayacağının bir kez daha altını çizdik. Üniversite kapılarını direnişe açıyor!