Türkiye – Rusya görüşmesi gerçekleştirildi

1031359685
Rusya Devlet Başkanı Putin sürpriz bir şekilde gerçekleştirdiği Suriye ziyaretinden sonra dün (11.12.2017) akşam saatlerinde Türkiye’ye gelerek Erdoğan ile görüştü.

Suriye’ye sürpriz ziyaret
Suriye’de Hmeymim’de Suriye Devlet Başkanı Esad ile görüşen Putin, o bölgedeki Rus askerlerinin çekilmesi için talimat verdi. “Rusya ve Suriye ordularının uluslararası terörizmin en güçlü gruplarından birini (IŞİD) sadece 2 yıl gibi kısa bir sürede yok ettiğini” belirten Putin “İran ve Türkiye ile beraber, Suriye’ye ‘barışçıl hayatın’ geri dönmesini ve siyasal sürecin işlemeye başlamasını sağlamayı umduğunu” belirtti. Suriye Devlet Başkanı Esad ise terörle mücadelede verdiği destek nedeniyle tüm Suriye halkı adına Rusya’ya yeniden teşekkür ettiğini söyledi.

Türkiye – Rusya görüşmesinde Suriye ve Kudüs görüşüldü
Suriye ziyaretinin ardından Ankara’ya gelen Putin, Erdoğan ile bu sene içerisinde yedincisini gerçekleştirdikleri görüşmelerini yaptı. Yapılan görüşmede Suriye konusundaki sıkı işbirliği vurgulanırken Soçi’de yapılan üçlü zirvedeki kararların uygulanması ve yılsonunda yapılacak olan Astana süreci ele alındı. Türkiye ve Rusya’nın birlikte hareket etmesinin bir sonucu olarak ekonomik gelişmelerin yaşandığı da vurgulandı.
Görüşmede ayrıca ABD’nin provakatif Kudüs hamlesi de ele alındı. İsrail’in de bu süreçte yangına körükle gittiği vurgulanarak Kudüs konusunda temasları sürdürüleceği belirtildi.