Türkiye Avrupa Birliği’nin kalkanı olmaktan vazgeçmeli

turkiye ab kalkan

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg iki gün önce (12 Kasım) Berlin’de German Atlantic Society adlı kuruluşta bir konuşma yaptı. Konuşmasında Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan ülkelerin AB’nin güvenliğini sağlamada çok önemli yer tuttuklarını söyledi. Türkiye’nin de AB üyesi olmamasına rağmen güvenlikleri için kilit öneme sahip olduğunu söyleyerek “Avrupa’nın güvenliği terörle mücadele konusunda kilit öneme sahip olan Türkiye gibi ülkeler olmadan sağlanamaz ”dedi.
Konuşmasında Avrupa’nın kendini savunma kabiliyetiyle ilgili son zamanlardaki çabalarından memnun olduğunu belirten Stoltenberg ayrıca İngiltere’nin birlikten ayrılmasının ardından NATO’nun savunmasının yüzde 80’inin AB üyesi olmayan ülkeler tarafından karşılanacağına dikkat çekti.

NATO bu gibi sözlerle Türkiye’yi tekrardan emperyalizmin kirli stratejilerini koşulsuz şartsız gerçekleştirecek bir duruma getirmeye çalışıyor. Türkiye, Avrupa Birliği’nin güvenliğini sağlamak yerine kendi halkının güvenliğini, refahını düşünmeli, Ortadoğu halklarının birliğinden yana olan antiemperyalist çizgide hareket etmelidir. 66 yıllık NATO üyeliğinin bedeli kan ve gözyaşından başka bir şey olmamıştır.