Sosyalizmin emektar devrimci sanatçılarını anıyoruz

Orhan Kemal Nazim Hikmet Ahmet Arif

Türkiye’de sosyalizmin emektar devrimcileri Nazım Hikmet, Orhan Kemal ve Ahmed Arif’i Haziran ayında kaybettik.

3 Haziran 1963’te yitirdiğimiz Nazım Hikmet Ran, siyasi düşünceleri yüzünden defalarca tutuklanmış ve yaşamının büyük bölümünü hapiste ya da sürgünde geçirmiştir. Yetmemiş yaşamını da sürgünde yitirmiştir.

Ünlü toplumcu edebiyatçı, devrimci Orhan Kemal 2 Haziran 1970’te yaşamını yitirdi. Ömrüne 50’yi aşkın edebiyat eseri sığdıran, ekmek parası için senaryo yazan Orhan Kemal, toplumcu gerçekçi edebiyatın usta kalemidir.

Türk edebiyatının çok sevilerek yaygın üne kavuşmuş şairi Ahmed Arif ise, 2 Haziran 1991 yılında hayatını kaybetti.

Türkiye Komünist Partisi üyesi olan Nazım Hikmet, Orhan Kemal ve Ahmed Arif devrim mücadeleleriyle ve yıllarca zindandaki direnişleriyle sürdürdükleri kavgalarını eserleriyle de taçlandırdılar.

Onlar eylemleriyle, fikirleriyle ve en çok da ölümsüz eserleriyle her zaman devrim ve sosyalizm için, emperyalizme karşı bağımsızlık ve halkların kardeşliği için, gericiliğe karşı cumhuriyet ve laiklik için, dünyayı sömürünün olmadığı, kardeşliğin ve dayanışmanın hâkim olduğu bir halklar bahçesine çevirmek için dövüşenlerin her zaman yanı başındaydılar.

Onları ne demir parmaklıklar ne de hainlikle suçlanmaları durdurabildi. Devrimi ve tam bağımsızlığı tavizsiz savundular.

Bu yüzdendir ki, 15-16 Haziran Direnişi gibi, Mayıs-Haziran Büyük Halk Direnişi gibi sosyalizm ve demokrasi mücadelesinin görkemli direnişlerinin de yaşandığı Haziran ayı aynı zamanda Türkiye devrimcileri için hüzünlü bir aydır.

İlerici Gençlik, devrimci mücadelemizde yaşayan ustalarını saygıyla ve özlemle anıyor, onların yolundan gitmeye, istibdada karşı mücadeleye devam ediyor.