Siyasal Bilgiler Fakültesi (o dönemki ismiyle Mekteb-i Mülkiye) 1859’da İstanbul’da devlete üst düzey memur yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. Mekteb-i Mülkiye cumhuriyetin kuruluşundan sonra 1936’da aynı işlevini sürdürmek üzere Ankara/Cebeci’ye (Cebeci Çayırı hatta bazı çevrelerce Cebeci Çukuru olarak adlandırılır) taşınmıştır. Okulun taşındığı yıllarda yeni gelişmekte olan başkentte eğlence hayatının sınırlı olmasından dolayı (o zamanki adıyla) Siyasal Bilgiler Okulu öğrencileri tarafından 1937 yılında bir eğlence geliştirilmiştir ve ilerleyen yıllarda bu eğlenceler Cebeci halkının, hocaların, emekçilerin yani üniversitenin tüm bileşenlerini kapsayarak ‘bayram’ şeklini almıştır. Öğrenciler maskotsuz bayram olmaz diyerek, hem çalışkanlığı hem de toplumsal olaylardan, dış dünyadan bağımsızlığı temsil eden İnek seçilerek bayram 80 yıldır süren “İnek Bayramı” halini almıştır. SBF öğrencileri ve İnek figürünün toplumsal olaylardan uzaklığı ele alındığında bayramın bir ‘hiciv’ bayramı olduğu belli oluyordur. Çünkü SBF öğrencileri en zor koşullarda toplumsal dinamikler içerisinde önemli bir yer tutmaktadır.
Peki 80 yıllık geleneği olan İnek Bayramı’nın içeriği nedir?
SBF’nin 6 bölümü yıllar içinde kendisine taktığı lakaplar veya diğer bölümlerin taktığı lakaplar ile adlandırılmaktadır. (Örneğin, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü, bölüm öğrencileri tarafından Proletarya olarak adlandırılırken diğer bölümler tarafından Amele olarak adlandırılmaktadır.) Bayramın açılışı ‘İmam’ rolüne bürünmüş bir öğrenci tarafından Kazgan (SBF’nin yıllık mizah dergisi) ekibi tarafından hazırlanmış metnin ‘hiciv’ yoluyla okulun sorunlarının, bölümlerin sorunlarının, okul yönetiminin, öğrencilerin, ülke sorunlarının, dünya sorunlarının, ülke yönetiminin vb. okunmasıyla başlamaktadır. ‘İnek Duası’ adı verilen bu bölümden sonra 2 gün boyunca belirli saatlerde bölüm fermanları okunmaya başlanır. Bölüm öğrencileri tarafından okunan fermanlarda, her bölüm kendi bölümünü överken diğer bölümleri hiciv yoluyla eleştirir. Bu kadar eleştirinin olduğu ortamda bölümler arası tatlı bir çekişme dışında herhangi bir sert söylem bile gelişmemektedir. Akşam saatlerine kadar okunan fermanlardan sonra öğrenciler konserler, fasıllar, oyunlar ve türlü yarışmalarla eğlenmek üzere gecelerini bahçede geçirir.
Peki tüm bunlardan neden bahsediyoruz?
Tüm üniversite şenlik ve eğlencelerinden farklılığını ortaya koymuş, düşünce ve ifade özgürlüğünü hayata geçirmiş İnek Bayramı, 2017 yılında yasaklandı. 80 yıldır sürdürülen, onlarca yıldır fakültenin akademik takviminde kendine yer etmiş bayram, SBF’nin yanında bulunan Hukuk Fakültesi’nde etkinliğini sürdüren IŞİD ile bağlantısı net olarak ortaya çıkmış olan Fikir ve Aksiyon Topluluğu isimli bir grup tarafından hedef gösterilmiş ve tehdit edilmiştir. İmam figürünün kullanılması hakkında ‘ecdadlarının değerlerine ve ruhuna(!)’ saygısızlık yapıldığını iddia eden Fikir ve Aksiyon Topluluğu tüm Cebeci öğrencileri tarafından tanınan, defalarca IŞİD sloganları ile satırlar ve sopalar ile öğrencilere saldırmıştır. Bildirilerinde söylemlerinde şeriat çağrısı yapan bu grup ilerici ve devrimci öğrencilere sokak aralarında saldırmakta ve ne okul yönetimi ne de kolluk kuvvetleri tarafından ceza-i yaptırım uygulanmamaktadır. Fikir ve Aksiyon Topluluğu isimli şeriatçı grubun twitter üzerinden yaptığı tehditlerden sonra yandaş ve gazeteci(!) Fatih Tezcan tüm SBF öğrencilerini hedef gösteren tweetler atmıştır.
4-5 Mayıs 2017’de yapılacak İnek Bayramı’nın yasaklandığı, 3 Mayıs günü Festival Komitesi (FesKom) tarafından içeri sokulmak istenen ses sisteminin rektörlük kararı ile içeri alınmamasıyla gün yüzüne çıkmıştır. AKP Parti Okulu’nda ders vermesi, Ensar Vakfı ile çektirdiği fotoğrafları ve KHK listelerine verdiği akademisyen isimleriyle ismi bütünleşmiş akademi katili AKRektör Erkan İBİŞ ve yandaşı SBF Dekan Vekili Kadir Gürdal bayramdaki eleştirilerin hedefi olacaklarını bildiklerinden bu alçakça tehditlerin üzerine atlamış ve FesKom-Kazgan ekibiyle yaptığı görüşmeler sonucunda bayramı yasaklamıştır.
Cebeci Kampüsü içerisinde polisin, IŞİD ve faşist zihniyetin baskıları sonucunda örgütlenmekten çekinen bir kitle ortaya çıkmıştır. Ancak örgütsüzlüğün sonuçlarıyla IŞİD ve faşist zihniyet okulda örgütlenme imkanı bulmuştur. 80 yıllık geleneği olan hiç bir toplumsal kesimin değerlerini aşağılamak gibi bir amacı olmayan İnek Bayramı’nı twitter üzerinden ve direk dekanlığı ve fakülte sekreterliğini arayarak ‘kanlarınızla banyo yapacağız’ , ‘ hiç birinizi sağ bırakmayacağız’ gibi tehditlerle yasaklatmıştır.
Bugün İnek Bayramı’nı yasaklatacak güce ulaştığını düşünen bu güruh, yarın bir gün doğrudan öğrencilerin hayatlarına müdahale etmeye çalışacaktır. Etek giyen kadın öğrencilere saldıracak, küpe takan erkek öğrencilere saldıracak, ‘açık’(!) giyinen kadınlara saldıracak, dövmesi olan öğrencilere saldıracak, sevgilisiyle el ele gezen öğrencilere saldıracak, hatta ve hatta kendi istedikleri biçimde başörtüsü-türban takmayan öğrencilere dahi saldıracaktır.
Cebeci Öğrencilerine Çağrımızdır.
Her geçen gün iliklerimize kadar hissettiğimiz IŞİD zihniyetinden kurtulmanın tek yolu birlik olmaktır.
Yaşam alanımız olan Cebeci’yi yaşanamaz hale getirmeye çalışanlardan kurtulmanın tek yolu örgütlenmektir.
İnsanlığın, özgürlüğün, laikliğin, eşitliğin ve düşünce özgürlüğünün değerini bilen SBF-Cebeci öğrencileri, tarihsel mirasına sahip çıkacak ve bu karanlığı yırtacaktır.
İlerici Gençler Derneği (İGD) ve sizlerin sıra arkadaşları olarak her karanlık yoldan aydınlığa çıkmak için sizleri İlerici Gençlik saflarına davet ediyoruz.
Sözlerimizi Ahmed Arif’in şiiriyle bitiriyoruz,
…
Öyle yıkma kendini,
Öyle mahzun, öyle garip…
Nerede olursan ol,
İçerde, dışarda, derste, sırada,
Yürü üstüne – üstüne,
Tükür yüzüne celladın,
Fırsatçının, fesatçının, hayının…
Dayan kitap ile
Dayan iş ile.
Tırnak ile, diş ile,
Umut ile, sevda ile, düş ile
Dayan rüsva etme beni.
…