Nazım Hikmet’i, Ahmed Arif’i ve Orhan Kemal’i saygıyla anıyoruz.

nazim hikmet orhan kemal ahmet arig

images 1.jpeg

Türkiye’de sosyalizm mücadelesinin emektar devrimcileri Orhan Kemal, Nazım Hikmet ve Ahmed Arif’i Haziran ayında yitirdik.

Türkiye sosyalizm mücadelesinin yurtsever şairi Nazım Hikmet Ran 3 Haziran 1963 günü öldü. Ünlü toplumcu edebiyatçı, devrimci Orhan Kemal 2 Haziran 1970’te; özverili sosyalist şair Ahmed Arif ise yine bir 2 Haziran günü 1991’de yaşamını yitirdi.

Türkiye Komünist Partisi üyesi olan Nazım Hikmet, Orhan Kemal ve Ahmed Arif devrim mücadeleleriyle ve yıllarca zindandaki direnişleriyle sürdürdükleri kavgalarını eserleriyle de taçlandırdılar. Komünist propagandanın yasak olduğu yıllarda, toplumculuğu içine yedirdikleri eserleriyle kitlelere ulaşmaya, halkı bilinçlendirmeye çalıştılar. Bir avuç sermaye sahibinin, toprak sahibinin sömürüsüne karşı halkı uyandırmaya, Amerikan emperyalizminin yıkıcılığına karşı toplumu birleştirmeye, kavgayı öğütlemeye çalıştılar. Ne demir parmaklıklar durdurabildi onları ne de hainlikle suçlanmaları. Devrimi ve tam bağımsızlığı tavizsiz savundular.

Bu yüzdendir ki, 15-16 Haziran Direnişi gibi Mayıs Haziran Büyük Halk Direnişi gibi sosyalizm ve demokrasi mücadelesinin görkemli direnişlerinin de yaşandığı Haziran ayı aynı zamanda hüzünlü bir ayıdır Türkiye devrimcileri için. İlerici Gençlik, devrimci mücadelemizde yaşayan ustalarını saygıyla ve özlemle anıyor, onların yolundan gitmeye devam ediyor.