İsrail işgali ve Filistin direnişini konuştuk


19 Kasım Pazar günü İlerici Gençlik Söyleşilerinin yedincisini “Geçmişten Günümüze Filistin Direnişi” başlığıyla gerçekleştirdik.

Söyleşimiz İlerici Gençler Derneği’nden Alper Kaya´nın konuşmasıyla başladı. Arkadaşımız Filistin’de yaşananların daha doğru kavranması için 1800´lü yılların sonlarından başlayarak 1990’lara kadar olan tarihsel süreçte yaşananları anlattı. İsraillilerin 1900’lerin başından beri İngiliz emperyalizminin desteğiyle bölgeye geldiklerini vurgulayarak, İkinci Dünya Savaşının ardından Amerikan emperyalizminin çıkarları doğrultusunda Siyonist işgalin adım adım gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Filistin halkının bu istilaya karşı en başından beri mücadele ettiğini ekledi.

Ardından Toplumcu Kurtuluş Dergisi yazarı Onur Balcı söz aldı. Onur Balcı ise konuşmasını, günümüzde yaşananlara değinerek, İsrail işgalinin nasıl gerçekleştirildiğini ve Filistin direnişinin bütün zor koşullara ve kıt kaynaklara rağmen nasıl devam ettiğini açıkladı.

Balcı, işgal adacıkları kurarak işgali sürdüren İsrail’in daha önce Sina Yarımadası, Lübnan ve Suriye’ye ait olan Golan Tepelerini de işgal etmiş olduğunu, özellikle Sovyetlerin dağılmasıyla birlikte tek kutuplu hale dönen dünyada Amerikan emperyalizminin Orta Doğu’daki ileri karakolu olan İsrail’in çok daha güçlendiğini aktardı. Yaser Arafat liderliğinde Filistin Kurtuluş Örgütü’nün halk nezdinde zayıflaması Filistin’in dinci kolu Hamas’ın güçlenmesinin önünü açtığına dikkat çekerek Hamas’ın ilk dönemlerde İsrail ile işbirliği yaptığını bunun Filistin güçlerinin, birlikte mücadele etme iradesini zayıflattığını vurgulayarak Hamas’ın Anti-emperyalistler tarafından desteklenmeyecek yönleri olduğunun altını çizdi.

Balcı, 7 Ekim’de başlayan taarruzun sadece Hamas tarafından değil Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, diğer örgütler ve Filistin halkının net desteğiyle başladığını ve devam ettiğini söyledi. 7 Ekim taarruzunun bir çok açıdan önemli kazanımlar getirdiğini belirterek bunları sıraladı.

Balcı daha sonra konuşmasına Medyada sıkça konuşulan, tartışılan bir çoğunun yalan olduğu bir kısmının yanlış bilindiği söylemler veya iddiaları değerlendirdi.

Filistinlileri topraklarını sattığı fikrinin doğru olmadığını açıklayan Balcı, Araplar Osmanlı’yı arkadan vurdu tezinin de doğru olmadığını aktararak Kût’ül-Amâre zaferini hatırlattı. Hamas’ın şeriatçı olması Filistin direnişinin haklılığını ortadan kaldırmadığı gibi işgali de haklı çıkarmayacağını, Filistin halkının mücadelesi tüm ezilen, sömürülen halkların mücadelesi olduğunu ekledi. Gerici, dinci, emperyalist İsrail’e karşı Filistin halkının ve tüm ilericilerin, anti-emperyalistlerin mücadeleyi yükseltmesinin önemli olduğu, Türkiye’nin ve bölge ülkelerin çok daha etkili adımlar atabileceğini vurgulayan Balcı; Türkiye’nin İncirlik hava üssünü kapatması, ticari, diplomatik ilişkilerini kesmesi gerektiğini aktardı.

Söyleşi bir çok sorulan sorunun yanıtlanmasının ardından son buldu.

İlerici Gençler olarak Filistin halkının direnişinin, bağımsızlığını korumak isteyen tüm halkların direnişi olduğunu biliyoruz. Topraklarında özgürce yaşamak isteyen Filistin halkının yanındayız. Emperyalist, sömürgeci İsrail vahşetine karşı elimizden gelen tüm çabayı göstereceğiz.