Her sene düzenlenen İlerici Gençlik Yaz Kampı’nın on ikincisini bu sene Kemal Türkler Eğitim ve Dinlenme Tesisi’nde 29 Ağustos ve 1 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirildik. Birçok ilden gelen dostlarımızla gerçekleştirdiğimiz kampımızda söyleşilerden turnuvalara, halaylardan hep beraber söylenen türkülere değin birçok etkinlikte yan yana geldik.
1.Gün
Bu sene Mersin, İzmir, İstanbul, Bursa, Çanakkale gibi çeşitli İllerden gelen yoldaşlarımızla tesislerde buluştuk. Ardından saat 09.30’da kahvaltı için hep beraber yemekhaneye geçtik. Kahvaltıdan sonra 13.00’a kadar olan serbest zamanda yol yorgunluğunu atıp havuzda, kafeteryada hep birlikte vakit geçirdik. Saat 13.00 de öğle yemeği için yemekhanede buluştuk.
14.00’da açılış konuşması ve etkinlik sorumlularının belirlenmesi için konferans salonuna geçtik. Arkadaşlarımızın yaptığı açılış konuşmasının ardından kampımızda gerçekleştireceğimiz etkinliklerde sorumlu olacak olan gönüllü arkadaşlarımızı belirledik. Tüm bunlardan sonra artık ilk sunumumuza başlamak için hazırdık.
Polat ve Fatih arkadaşımızın “Tarım- kendi kendine yeten ülke” başlıklı bir sunum gerçekleştirerek tarım konusunda Türkiye’nin nasıl ithalata mahkum bırakıldığını örnekleriyle anlattılar. Ayrıca yerli üretimin önemi de vurgulayarak kendi ihtiyaçlarımızı nasıl karşılayabileceğimizi gösterdiler.
Ardından Tayyibe ve Selim arkadaşımız Çevre-Doğa ciğerlerimizi deldirmeyiz başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler. Sunumlarında İlerici Gençler’in Kaz Dağları’ndaki deneyimini de aktaran arkadaşlarımız çevre sorununa kapitalizmin nasıl yaklaştığını da belirttiler. Sunucu arkadaşlarımızın yanı sıra salondaki diğer arkadaşlarımızda fikirlerini belirterek sunumlara katkı sağladılar. Sunumların sonra birlikte akşam yemeğine geçtik ve ardından sohbetlere yemekten sonra da devam edildi.
2. Gün
Bu sene 12. İlerici Gençlik Yaz Kampı’nda “Geleceğimiz Ellerimizde” şiarıyla buluşan İlerici Gençler, kampın ikinci gününde kahvaltıdan sonra ilk etkinlik programı olan “Türkiye ve Dünyada neler oluyor? Vatan Cumhuriyet ve Emek İçin Gençlik Mücadelesi” adlı sunumu gerçekleştirdiler. 30 Ağustos Zafer Bayramı ve emperyalizm ile mücadeleden bahsedilerek başlayan sunumda; yerli tarım ve üretim, işsizlik, sınıfsız sömürüsüz dünyaya giden adımlar, Türkiye nin S400’lerin alımı ile başlayan Rusya ve Çin ittifakına yakınlaşması süreci konuları tartışıldı. “Emperyalizme karşı Vatan, Gericiliğe karşı Cumhuriyet, Sömürüye karşı Emek” vurgusu yapılarak sunum bitirildi.
Sunumun ardından İlerici Gençler, pankart boyamak için toplandılar. Serbest zaman ve öğle yemeğinden sonra “Belediyecilik-Kazandık İleri Taşıyacağız” sunumu gerçekleştirildi. Sunumda Öyküm ve Doğa arkadaşımız İstanbul seçimleri, seçimlerde verilen vaatler ve yapılanlar, belediyecilik ve halkçı belediye anlayışı, tarihteki halkçı belediyeler gibi konular tartışıldı ve gençlik “Geleceğimiz Ellerimizde” vurgusu yaptı.
Belediyecilik sunumunun ardından “Bir Mesleki Örgütlülük Çalışması: Sosyal Hizmet” adlı sunuma geçildi. Gençler burada “Sosyal Hizmet nedir, amaçları nelerdir ve uygulama alanları nerelerdir?” sorularını yanıtladılar. Eğitim sistemi, çalışma hayatı gibi konularda sosyal hizmetin önemine değinildi. Bakanlık tarafından sağlanan psikolojik destek ekipleri ve uygulamalarının yeterliliği tartışıldı.
Günün devamında havuzda su topu, tavla, masa tenisi turnuvaları düzenlendi. Akşam yemeğinin ardından sürpriz oyun olarak hazırlanan güncel siyaset ve eğlencenin karışımı olan bir TABU oyunu oynandı. Gençler birlikte öğrenip, eğlenip, üreterek 12. İlerici Gençlik Yaz Kampı’nın ikinci gününü sonlandırdılar.
3. Gün
Sabah 08.30’da güne kahvaltıyla başladık. 09.30-12.00 saatleri arasındaki serbest zamanı havuzda, kafeteryada sohbetlerle geçirdik. Ardından saat 12.00’de “Geleceğimiz Ellerimizde” başlıklı sunumu dinlemek üzere salonda toplandık. Sunumu gerçekleştiren arkadaşımız, dinleyicilerle birlikte gençliğin sorunları ve bu sorunların çözümleri üzerine fikir yürüttü. Arkadaşımız, sunum içine dâhil ettiği interaktif oyunların ardından, geleceğin gençlerin elinde olduğu vurgusunu yaparak sunumunu sonlandırdı.
Ardından öğle yemeği için yemekhanede buluştuk, burada da sorunlarımız ve çözümleri üzerine sohbetlere devam ettik. Öğle yemeğinin ardından, “Meslek seçimi nasıl olmalı? İşsizlik nasıl çözülür?” sunumunu dinlemek üzere tekrar salonda bir araya geldik. Bu sunumu hazırlayan Fatoş ve Ozan arkadaşlarımız niteliksiz eğitim, iş alanlarındaki yetersizlik ve genç işsizliğin boyutları üzerine bir sohbet gerçekleştirdiler. Bu sunumun ardından iki arkadaşımız Evrim Atölyesi gerçekleştirdi.
Bu atölyede arkadaşlarımız ilk olarak evrimin tanımını yaptılar. Ardından evrim hakkında herkesin sıkça sorduğu soruları yanıtladılar ve ülkemizde evrimin müfredattan kalkması üzerine dinleyicilerle birlikte sohbet yürüttüler. Evrim atölyesinin ardından gelen serbest zamanda, ikinci gün başlangıcı yapılan su topu turnuvasının final maçı oynandı. Yine havuzda, kafeteryada, odalarımızda sohbet devam etti. Serbest zaman bitiminde akşam yemeği için tekrar yemekhanede buluştuk. Akşam yemeğimizi de yedikten sonra günlük program sonlandı fakat kalan zamanda bizler sahilde şarkılarla, türkülerle geceye devam ettik.
Kampın son gününe de saat 08.30’daki kahvaltıyla başladık. Kahvaltının ardından toparlanmak ve yola hazırlanmak üzere odalarımıza geçtik. Bavullarımızı topladıktan sonra her şehirden yoldaşlarımızla kafeteryada muhabbet ettik. Saat 11.00’de salona geçerek kapanış konuşmasını gerçekleştirdik. Sürpriz oyunun kazananlarına kitap hediye edildi. Kapanışta herkes kampla ilgili duygu ve düşüncelerini aktardı. Son yıllarda olduğu gibi bu yıl da kapanışı ‘Balıkçıları Çiz’ şarkısı ile yaptık. Otobüs gelene kadarki süreçte son saatlerimizi de bir arada sohbetlerle, vedalaşmalarla geçirdik. Tesisten ayrıldıktan sonra otobüste de şarkılarla türkülerle şehirlerimize geri döndük.
Dolu dolu geçirdiğimiz kamp sürecimizin ardından “Geleceğimiz Ellerimizde” sloganının önemini çok daha iyi anlıyoruz. Ülkemizin gençliğini Vatan, cumhuriyet ve emek mücadelesinde yan yana getirmek, geleceğimizi ellerimize almak için İLERİ!