Ankara’da Tren Kazası

IMG 20181213 WA0005

Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren Ankara Gar’ından yola çıktıktan kısa bir süre sonra bir kontrol lokomotifi ile kafa kafaya çarpıştı.

Kazada 3’ü makinist olmak üzere 9 kişi hayatını kaybetti. 2’si ağır olmak üzere onlarca yaralı hastanede tedavi altında. Birleşik Taşımacılık Sendikası Başkanı Hasan Bektaş kaza hakkında verdiği demeçte, “2 yıl önce burası, Kayaş-Sincan arası banliyo hattı, Başkent Ray çalışması nedeniyle trafiğe kapatıldı. Bu hatta sadece yüksek hızlı trenler çalışıyordu. Ama bu hattın iki yıl sonra bitmesi gerekiyordu, bitmeden açıldı” dedi. Birleşik Taşımacılık Sendikası Başkanı Hasan Bektaş ayrıca, sinyalizasyon olmadığı için trenlerin işletmesinin Nisan ayından bu yana telsizle sağlandığını söyledi: “İlle de kaza olacak diye bir şey yok. Sinyalli olması gereken bir yolu sinyalsiz şekilde açarsanız, kaza olma riskini birden yediye, sekize çıkarırsınız. Ama illa olacak bir şey yok. Sinyalizasyon, demiryolundaki trenlerin işletmesini sağlayan sistem demek. Bu bilgisayarlı bir sistem, bir merkezi var, bu merkezden bütün trenlerin kendi bölgesi var.”

Dünya’da en güvenli ulaşım aracı olarak kabul gören demiryolu taşımacılığı AKP ve Erdoğan hükümetinin kâr hırsı yüzünden Türkiye’de son 6 ayda onlarca can aldı. 

AKP ve Erdoğan hükümeti, Çorlu’da gerçekleşen ve 25 yurttaşın hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan tren kazasının ardından Ankara’da gerçekleşen bu facia ile birlikte nitelikli ulaşım hizmeti sunmaktan yoksun olduğunu kabul etmelidir. Kazanın ardından 3 TCDD çalışanının gözaltına alındığı basına yansımıştır ancak başta Ulaştırma Bakanı olmak üzere tüm sorumlular yargılanmalı ve istifa etmelidir.