ABD elini Venezuela’dan çek!

maduro

Bir süredir ABD’nin saldırısı ve ambargosu altında olan Venezuela’da dün (23 Ocak 2019) bir darbe girişiminde bulunuldu.

Venezuela’da Amerikan yanlılığı ile bilinen muhalif lider Juan Guaido dün Türkiye saatine göre akşam saatlerinde, bir basın toplantısı vasıtasıyla, kendini ülkenin fahri başkanı olarak ilan etti. Hemen ardından Donald Trump, Juan Guaido’yu ülkenin geçici devlet başkanı olarak tanıdığını açıkladı.

Devamında Kanada, Paraguay ve Brezilya da ABD emperyalizminin kuklası Guaido’yu desteklediklerini ilan ettiler. Venezuela da hâlihazırda halk tarafından ‘’Resmi’’ bir şekilde seçilen ve bu görevini 2013’ten beri yerine getirmekte olan Nicolas Maduro ise: “Darbeye hayır, müdahaleciliğe hayır!” dedi.

Ayrıca ABD hükümeti ile tüm bağlarını koparttığını “Diplomatik delegasyonlarının ülkeyi terk etmeleri için 72 saati var!” sözleriyle ifade etti. Venezuela ordusu tarafından da büyük destek gören Maduro’ya bir destek de Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino’dan geldi. Padrino, Guaido’nun başkanlığını, ordunun kabul etmeyeceğini net bir şekilde ifade etti: “Venezuela Silahlı Kuvvetleri, Anayasayı korur ve ulusal egemenliğin de kefilidir.” dedi.

abd venuzela maduro

Başkanlık Sarayı önünde yaptığı konuşmada “Devrim için vatanın kaderini yöneten, ulusal egemenliği ve barışı savunan halk kitlesel olarak Başkanlık Sarayında. Biz neşeyiz, biz çoğunluğuz, biz Chavez’in çocuklarıyız!” diyen Maduro uluslararası medyanın manipülasyonuna dikkat çekerek “Bugün medyanın acımasızca sessizliğini görüyoruz. Savaş veren halkımız, siz burjuvanın medyasında yoksunuz. Uluslararası medya bir kez daha Venezuela halkını sansürlüyor.” dedi.

Chaves’in başkanlık döneminden beri, ABD ülkeyi yıpratmak ve kendi kontrolü altına almak için ambargolar uygulamış, ekonomik, siyasi ve diplomatik zorluklar çıkarıyordu. Yapılan tüm bu şeyler ABD emperyalizminin Venezuela için uzun vadeli planları olduğunu göz önüne sermişti.

Fakat tüm uluslararası baskılara, yapılan ve planlanan tüm zayıflatma savaşına rağmen Venezuela halkı direniyor. Halk kendi oylarıyla seçtiği başkan için meydanları doldurmaya ve emperyalizme karşı mücadelesini sürdürmeye devam ediyor. Venezuela’daki Amerikancı müdahaleye karşı Küba, Rusya, Çin, Meksika, Türkiye, İran, Suriye ve çok sayıda ülke Venezuela ve Maduro’ya destek açıklaması yaptı.

Bizde İlerici Gençler olarak, Maduro’nun ve Venezuela’nın yanındayız. Bir kez daha haykırıyoruz: “ABD elini Venezuela’dan çek, Yankee go home!”