İlerici Gençler “Emperyalist savaşa ve gericiliğe geçit yok” şiarıyla düzenledikleri 8. İlerici Gençlik Yaz Kampı’nı 15 – 19 Ağustos tarihleri arasında Balıkesir Gönen’de bulunan Kemal Türkler Tesisi’nde gerçekleştirdiler.
Söyleşilerden atölye çalışmalarına, voleybol ve tavla turnuvalarından, pankart boyama etkinliklerine değin çok sayıda etkinlik yapan İlerici Gençler yeni döneme daha mücadeleci daha örgütlü girme kararı aldılar.
1. Gün
Türkiye’nin çeşitli illerinden İlerici Gençler’in katıldığı yaz kampının birinci günü 15 Ağustos cumartesi günü başladı. Tüm İlerici Gençler’in bir araya gelmesiyle kamp açılış konuşması yapıldı ve atölye, turnuva sorumluları seçildi.
Açılış konuşmasının ardından hep beraber maske atölyesinin birinci çalışması yapıldı. Atölye çalışmasında katılımcılar gönüllülerin yüz maskelerini yaptılar.
Maske atölyesinin ardından, Ortadoğu ve Türkiye başlıklı söyleşi yapıldı. Konuşmacı arkadaşımız söyleşisine: “Neden Ortadoğu? Kime göre?” sorusuyla başlayarak emperyalist güçlerin Türkiye’deki ve Ortadoğu’daki savaş politikalarından bahsetti. Geçmişten günümüze bölgedeki devletlerin politikalarının ve halkların mücadelesinin anlatıldığı söyleşide bu ateş çemberinden çıkabilme noktasında gençliğin önündeki görevler üzerine tartışma yürütülerek neler yapılabileceği üzerinde duruldu.
Panelin ardından serbest zamanda sohbetler devam etti. Akşam yemeğinin ardından “Haklarımız” konulu atölye çalışması yapıldı. Hukuk sisteminin yerle bir edildiği Türkiye’de hâlâ anayasal olarak sahip olduğumuz haklar üzerine avukat bir arkadaşımız bilgilendirme yaptı. Daha çok soru – cevap şeklinde ilerleyen atölye çalışmasında arkadaşımız eylem düzenleme, stant açma ve gözaltı süreçlerinde sahip olduğumuz haklarımız üzerine kafalardaki soru işaretlerini giderdi.
Ayrıca kampın birinci gününde Harun Karadeniz anması da yapıldı. 15 Ağustos’ta yitirdiğimiz Harun Karadeniz için ve Soma, Suruç, Madımak, Torunlar, Ermenek, Roboski, Reyhanlı, Lice ve Silopi’de kaybettiklerimiz için önce bir saygı duruşu gerçekleştirildi. Mumlar yakıldı ve şiirler okundu.
2. Gün
Kampın ikinci günü uyandırma ekibinin sabah 08.00’de kampın tüm katılımcılarını uyandırması ve hep beraber yapılan kahvaltıyla başladı. Serbest zamanın ardından sıra maske atölyesinin ikinci çalışmasındaydı. İlk gün yapılan maskeler ikinci gün yapılan çalışmayla boyandı.
Öğle yemeğinin ardından “Gençlik ve Güncel Görevler” konulu bir söyleşi gerçekleştirildi. Bu söyleşide gençliğin örgütlenme sorunları ele alınarak, alan çalışması üzerine söyleşi katılımcılarıyla yazılı bir çalışma yapıldı. Oldukça verimli geçen söyleşinin sonrasında pankart boyama etkinliği yapıldı. Bu etkinlikte İlerici Gençler “Yolumuz işçi sınıfının yoludur!” şiarını pankartlarına yazarak görsel açıdan da çok güzel görünen bir pankart hazırladılar.
İkinci gün ayrıca tavla turnuvasının ilk oyunları da oynandı. Akşam yemeğinin ardından ise gençler Che filminin ilk kısmını izlediler.
3. Gün
Kampın üçüncü gününe gene birlikte uyanan gençlerin ilk etkinlikleri ritm atölyesiydi. Ritm atölyesinde sadece ritmik sesler ve insan sesiyle nasıl bir marşı seslendirileceği üzerine ilk çalışmalar yapıldı. Atölye çalışmasının ardından yenilen öğle yemeği sonrasında ise gençler skeç atölyesinin ilk çalışmasını gerçekleştirdiler.
Skeç atölyesinin ardından ise “Biz kimiz?” konulu söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşi başlamadan önce ertesi gün yapılacak sürpriz oyun için gönüllüler seçildi ve gönüllüler kapalı kâğıtlardan görevlerini seçtiler. Söyleşide ise ilerici kavramının üzerinde durularak Tüm İlerici Gençlik Derneği’nin geçmişinden ve mücadele yöntemlerinden bahsedildi.
Söyleşinin sonrasında voleybol turnuvası yapıldı ve akşam Che filminin ikinci kısmı izlendi.
4. Gün
Kampın dördüncü gününe de hep beraber başlayan gençler skeç ve ritm atölyesiyle çalışmalarına devam ettiler. Dördüncü günde ise “Biz kimiz” söyleşisinin ikinci kısmı devam etti. “Neyi, nasıl?” başlığıyla yapılan söyleşide TÜM-İGD’nin sınıf, kadın, ebt, çevre ve gündem konusunda neyi nasıl ele aldığı anlatıldı ve nasıl bir mücadele hattı örmek gerektiği üzerine konuşuldu.
Akşam yemeğinin ardından sürpriz oyun yapıldı. “3 talep, 3 Savunma” başlığıyla yapılan oyunda işçi, köylü, öğrenci ve kadın rolleriyle dört arkadaş ve Çalışma Bakanı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı, Milli Eğitim Bakanı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı rolleriyle de dört arkadaş rol aldılar. Her konuşmacının 3 talepte bulunduğu ve her bakanın 3 savunma vererek talepleri reddetmeye çalıştığı sürpriz oyunda kıyasıya bir tartışma süreci yaşandı. Zaman zaman bakanlar halkın desteğini alsa da oyunun kazananı emekçiler oldu.
Kampın son gecesinde ayrıca İlerici Gençlik Yaz Kamp’larının bir klasiği olan kamp ateşi yakıldı. Hep bir ağızdan türküler, marşlar söylendi ve omuz omuza halaya duruldu.
5. Gün
Kampın son günü yapılan çalışmaların sergilenmesine ayrıldı. Kamp süresince çalışmalar alan ritm ve skeç atölyeleri sunumlarını kampın son gününde gerçekleştirdiler. Skeç atölyesinde kadına yönelik taciz ve şiddet bu sefer tersine çevrildi ve işyerinde taciz edilen erkekler, eşlerinden şiddet gören erkekler ve ailesinden şiddet gören erkekler sergilendi. Mini skeçkerin oynandığı atölye çalışmasında kadın sorunu farklı bir bakış açısıyla ele alındı.
Ritm çalışmasında ise günlerce verilen emeklerin karşılığı alındı ve ilerici gençler güzel bir dinleti sundular. Kimisi hazır ama kimisi el emeğiyle yapılan ritm aletleriyle “Avusturya İşçi Marşı”nı okuyan atölye katılımcıları beğeni topladı.
Atölye çalışmalarının ardından başta atölye çalışmasından sorumlu arkadaşlara ve tüm katılımcılara teşekkür edildi. Turnuvaların ve oyunların kazananları duyuruldu. Ayrıca kampta yaşanan eksiklikler ve olumluluklar üzerine de konuşularak kampın değerlendirmesi yapıldı.
Yapılan kapanış konuşmasının ardından İlerici Gençler daha mücadele dolu bir dönem için yollara koyuldular.