76. Vicdan ve Adalet NöbetineYasak

76 vicdan adalet nobeti yasak

İş cinayetlerini hayatını kaybeden işçilerin ailelerinin adalet arayışı 76. Nöbetiyle sürmeye devam ediyor.

Her zaman olduğu gibi dün de her ayın ilk Pazar günü saat 13.00’da Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelindi. Fakat kaymakamlığın yasak kararından dolayı kitle eylemini gerçekleştirmek için Umut Derneği önüne geçti. Burada “76.Vicdan Ve Adalet Nöbeti” pankartı ve “Kader Değil Cinayet” “Bütün sorumlular yargılansın” ve iş cinayetlerinde ölen işçileri fotoğraflarının bulunduğu dövizler açıldı. Basın metnini aileler adına Davutpaşa’da yaşanan iş cinayetinde hayatını kaybeden Gülhan Çabuk’un eşi İdris Çabuk okudu.
Basın metnine, İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin hazırladığı rapora göre Eylül 2018’de en az 157, 2018’in ilk dokuz ayında ise en az 1450 işçinin hayatını kaybettiği hatırlatılarak ve bunların son bulmadığı, geçtiğimiz her gün bu sayının arttığı belirtilerek başlandı. Çabuk, “Her gün onlarca işçi çalışırken yaralanıyor, sakat kalıyor, hastalanıyor ve ölüyor. Davalarda hayatını kaybeden işçilere kusur yükleniyor. Tüm sorumlular yargılanmıyor veya ödül gibi cezalar alıyor. Cezasızlık iş cinayetleri davasıyla en çok anılan durum haline geliyor. İş cinayetinde yakınlarını kaybeden, yıllardır mücadele eden ailelerinin kamusal alandaki kürsüsünün yasaklanmasını kabul etmiyoruz. İş cinayetleri son bulana, tüm sorumlular layığıyla yargılanana kadar meydanlarda olmaya devam edeceğiz. Barikatların ailelere değil, iş cinayetlerinin faillerine kurulmasını istiyoruz” diye konuştu. Daha sonra Adalet Arayan İşçi Aileleri olarak takipçisi oldukları iş cinayetleri davaları hakkında bilgi verildi.
Basın metninin okunmasının ardından söz, iş cinayetlerinde yakınlarını kaybeden ailelere verildi.
İlk olarak iş cinayetinde kızını kaybeden Hacer Erdem, bu cinayetlerin yasaklamalar ile kapanmayacağını belirtti. Güneş balçıkla sıvanmaz, her şey gün gibi ortada” diyerek sözüne devam eden Erdem, ”Biz her şeye rağmen nöbetimize, adalet arayışımıza devam edeceğiz. Diyerek sözlerini sonlandırdı.
Söz alan işçi aileleri, anayasal haklarının engellendiğini, en kötü koşullarda bile basın açıklamalarını yapmış iken bu yasakların bir engel olmadığını, nöbetlerine ve adalet arayışlarına devam edeceklerini söylediler. Son olarak mücadelelerini yeni iş cinayetleri yaşanmasın, yeni canlar yanmasın diye verdiklerini belirterek, ardından “Gücümüz, çanımız yettiği kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” diyerek basın açıklamasını sonlandırdılar.