Enflasyon son 15 yılın en yüksek seviyesinde ama burs ve krediler 30 TL arttırılacak

enflasyon burs zam

Cumhurbaşkanı Erdoğan Çarşamba (03.10.2018) günü Beştepe Külliyesi’nde katıldığı Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni’nde konuştu.
Yaptığı konuşmada ağırlıklı olarak yükseköğretimdeki gelişme ve başarılardan bahseden Erdoğan, öğrencilere verilen burs ve kredilere de değindi ve öğrencilere bir müjdesinin olduğunu söyleyerek verilen miktarı arttıracaklarını belirtti. Konuyla ilgili açıklaması şu şekilde:
“ İsteyen herkese burs ve kredi veriyoruz. Burada öğrencilerimizin hep burs istemeleri gibi bir sıkıntı var. Krediye yanaşmıyorlar. Bir müjde vereyim kredi burs miktarı lisansta 500 TL, yüksek lisansta 1000 TL’ye, doktorada ise 1500 TL yapıyoruz.” dedi.
Erdoğan’ın öğrencilere verilen krediyle ilgili yorumu ise şu şekilde: “Fakat bir sıkıntımız var. Nedense öğrencilerimiz hep burs istiyorlar. Krediye pek yaklaşmıyorlar. Niye yaklaşmıyorsun krediye? Kredinin de sana sağladığı ayrı avantajlar var. İş bulduktan sonra bunlar faizsiz bir şekilde geri ödenecek olan adeta burstur.”
Öncelikle öğrencilerin krediye yanaşmamalarını anlamayacak ne var? Yapılan araştırmalarda açıklanan verilere bakıldığında yeni mezun olanların dahil olduğu genç nüfusta işsizlik oranlarının %20 geçtiği görülür. Dolayısıyla öğrenci mezun olduğu zaman önünde böyle karanlık bir tablo var iken neden bir de krediden gelen borç yükü ile iş arama derdine düşmek istesin. Zaten öğrenciler üniversitedeki eğitim hayatı boyunca barınmadan ulaşıma, yemekten ders araç gereçlerine birçok ücretsiz olması gereken masrafın altında ediliyor.
Erdoğan ayrıca yaptığı açıklamalarda artık öğrencilerin daha rahat şartlarda okuduklarını belirtmiş. Peki gerçekten öylemi? Genç İşçi Derneği bu yılın başında İstanbul, Ankara, Kocaeli illeri genelinde okuyan öğrencilerin ekonomik durumlarına dair yaptığı anket hiç böyle demiyor ama. Anket verilerine göre Üniversite’de okuyanların %35.8’iburs/kredi ve aileden aldıkları maddi destek yeterli olmadığı için bir işte çalışmak durumunda kalıyor. Çalışan üniversitelerinin yüzde 72.2’sinin ailesinin geliri yoksulluk sınırının altında olduğunu da belirtelim.
Enflasyonun son 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı, ev kirasından elektriğe yüzlerce üründe zam üstüne zammın geldiği bu zamanda öğrencilerin aldığı burs/ kredilere topu topuna yapılan 30 liralık artış bile övünülerek söyleniyor.