25 Haziran Cumartesi günü Kadıköy’deki büromuzda İlerici Gençlik söyleşilerinin üçüncüsünü “Zamlar Çok, Cebimizde Kuruş Yok” başlığıyla gerçekleştirdik.
Yenidünya Gazetesi yazarı Onur Balcı’nın ve İlerici Gençler adına Fatih Utku arkadaşımızın konuşmasıyla; kapitalizmde krizlerin toplumsal yansımalarını, gençler üzerindeki etkisini ve krize karşı atılabilecek adımları tartıştık.
Söyleşimiz, Fatih arkadaşımızın krizin gençlik üzerinde yarattığı işsizlik, geçim kaygısı ve bununla ilişkili olarak yaşanan toplumsal dışlanmayı dile getirmesiyle başladı. Arkadaşımız 6’lı muhalefetin, bizi krize sokan yüksek faiz, serbest döviz, özelleştirmeye dayalı politikaları desteklediğini söylerken hükümetin ise köklü bir adım atmadığını bir avuç sermayedara karşı halkı açlığa sürüklediğini ifade etti. Gençliğin temel gıda ürünlerine ulaşmasının ve yeterli, sağlıklı beslenmesinin artık çok zorlaştığını vurguladı.
Yenidünya Gazetesi yazarı Onur Balcı ise; krizin tanımını yaparak krizlerin kapitalizmde kaçınılmaz olduklarına dikkat çekerek bunun nedenlerini dile getirdi. Balcı, kapitalist düzende kârlar özelleştirilirken zararların kamulaştırıldığını vurgulayarak sermaye sınıfın yarattığı ekonomik krizin faturasının işçilere emekçilere kesildiğini de ekledi. Ayrıca kalkınmanın dinamosunun kamu sektörü olduğunu, cumhuriyetin ilk yıllarında atılan kamucu, üretime dayalı ulusal ekonomi anlayışıyla hareket edilirse krizin yarattığı tahribatın azaltılabileceğine değinilerek şu maddeler sıralandı:
–Dövizin serbest dolaşımı kontrol altına alınsın
-Dolar milyarderleri ne ve milyonerlerine servet vergisi getirilsin
–Kamu sektörü öncülüğünde yatırım, üretim, istihdam seferberliği başlatılsın.
–Su, enerji ve temel ihtiyaç ürünlerinin olduğu alanlar kamu denetimine alınsın ve temel ihtiyaç ürünlerinde tavan fiyat uygulaması başlatılsın.
Etkinliğimiz dinleyicilerin soruları, katkıları ve konuyla ilgili taleplerin tartışılmasıyla sona erdi.