YÖK daha neler? YÖK’e de emperyalistlerin kirli savaşına da geçit yok!

tum_igd_logo

Kuruluşunun 32. yılında YÖK’ü bir kez daha eylemlerle, yürüyüşlerle, bildirilerle dört bir yanda protesto edeceğiz. 12 Eylül faşist askeri darbesinin postal izi YÖK’ün ister faşist cuntanın aracılığıyla, ister AKP diktatörlüğünün aracılığıyla kirli ellerini üniversitelerimize uzatmasına geçit vermeyeceğiz.

YÖK’ün tarihçesi
12 Eylül 1980 Faşist Askeri Darbesi’nin mahsülü olan 1982 Anayasası’yla Yüksek Öğretim Kurulu yani YÖK 6 Kasım’da kuruldu. Dönemin ilerici, demokrat, yurtsever ve devrimci öğrencilerini, akademisyenlerini üniversiteden uzaklaştırmasını, üniversitede sermayeden yana eğitim yapmasını amaçlayan YÖK bu amaçlarını büyük bir itinayla gün be gün yerine getirdi. Kurulur kurulmaz ilk iş olarak üniversiteyi üniversite yapan binlerce akademisyeni, öğrenci okuldan attı, uzaklaştırdı.

Şüphesiz bu yıldırma politikaları ne özgürlük isteyen öğrencileri ne de bilimsel bir eğitim yapmak isteyen akademisyenleri durduramadı. Bu yüzden YÖK hiç durmadan üniversiteleri baskı altına almaya çalışmaya devam etti. Ancak YÖK çok basit bir fizik kuralını gözden kaçırdı: Etki tepkiyi doğurur. Tam da bu sebepten her yıl 6 Kasım günü binlerce üniversite öğrencisi ve akademisyen olarak YÖK’ü kuruluş yıldönümünde sokaklara çıkarak protesto ediyoruz.

6 Kasım 2014 sokakta olmak neden önemli?
Bu sene 6 Kasım’da dört bir yanda sokaklara çıkmak, YÖK’e de gerici uygulamalarına da karşı olduğumuzu haykırmak çok daha önemli. Çünkü dört bir yanımız savaş, yanıbaşımızda halklar katlediliyor. Çünkü artık üniversitede zaten kırıntıları kalan bilimsel eğitimi bile alamıyoruz. İlköğretime kadar inen İmam Hatip’lerle zorunlu veya seçmeli din dersleriyle biz emekçi çocukları gerici bir eğitime makhum ediliyoruz. LYS’siydi, KPSS’siyli, TEOG’uydu vb. derken hayatımızın yarısını sınavlara girip çıkarak geçiriyoruz, hem maddi hem de manevi olarak çöküntüye uğruyoruz. Annesi dersane parasını ödeyemediği için hapse atılan ve intihar eden, üniversite harcını ödemek için inşaatlarda can veren kardeşlerimizi unutmuyoruz.

No pasaran YÖK! Ya da YÖK’ün anlayacağı dilden YÖK’e geçit yok!
Geleceğimize sahip çıkmak için, eşit – parasız – bilimsel ve anadide eğitim almak için, emperyalist savaşlarda sermayenin uşakları olmamak için YÖK’e geçit vermeyeceğiz. 6. Filo Eylemleri’nde bayraklaşan Vedat Demircioğlu’nun ve özel okullara hayır şiarını yükseltip onbinlerce öğrenciyi sokaklara döken Harun Karedeniz’in yolunda 6 Kasım’da sokaklardayız.

YÖK’e geçit yok! Yaşasın Emekçi Üniversitesi!
6 Kasım’da alanlara!
TÜM-İGD’li öğrenciler