Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 18 Mayıs Cuma günü düzenlediği ‘Ortaöğretim Tasarım Toplantısı’ ile yeni ortaöğretim modelini tanıttı.
Yeni ortaöğretim modeliyle birlikte liselerde toplam ders sayılarının yanı sıra, zorunlu olan ortak ders sayıları da azaldı. 9’uncu sınıfta ortak ders sayısı 13’ten 6’ya, 10’uncu sınıfta 12’den 3’e, 11’nci sınıfta 8’den 3’e, 12’nci sınıfta ise 7’den 3’e indirildi.
Yeni sistemde 9’uncu sınıf hariç matematik, fen bilimleri, sosyal bilimler, müzik, görsel sanatlar gibi dersler zorunlu ders olmaktan çıktı. Bütün sınıflarda ortak olan ders sayısı iki olurken, bu dersler Türk Dili ve Edebiyatı ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olarak belirlendi.
Sistem, 2020 yılından itibaren kademeli olarak uygulanacak. Yalnızca öğrenciler Yabancı Dil, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal ve Beşeri Bilimler gruplarından da bir ders seçmek zorunda olacak. Sözde ‘ öğrencilere kariyer planlama konusunda yardımcı olması amacıyla’ uygulanan bu yeni sistemde matematik gibi temel bir dersin olmaması dikkat çekti. Kişilerin gündelik yaşamından da en etkili bilgileri içeren Matematik dersinin zorunlu olması beklenirken ‘dinde zorlama olmaz’ söylemine rağmen Din Kültürü dersi zorunlu kılınan iki dersin arasında bulunuyor. Bu sistem ile zaten sayısal alan eğitiminde geri kalmış olan ülkemiz bilimsel eğitimden uzaklaşacak; eğitim, dindar bir nesil yetiştirme isteğiyle yönlendirilmeye devam edecek. Biz İlerici Gençler olarak bilimsel eğitim talebimizi dile getirmeye devam edeceğiz.