Üniversiteliler uzaktan eğitim kararını protesto etti

iu uzaktan egitim protesto

Afet öncesi ve sonrası yapmadıkları/yapamadıkları ile beceriksizliği bariz bir şekilde ortada olan iktidarın afet sonrası aldığı uzaktan eğitim kararını protesto etmek için İstanbul Üniversitesi Kulüpler Birliği ile geçtiğimiz gün (13 Şubat Pazartesi) İstanbul Üniversitesi’nin ana kapısı önünde bir araya geldik.

“Depremzedeler için yurtlar çözüm değil. Uzaktan eğitim kararından vazgeçilsin” yazılı pankartın taşındığı eylemde öğrenci kulüpleri adına ortak bir basın açıklaması metni okundu. Saat 15.00’de bir araya gelen öğrenciler 1.5 milyondan fazla boş konut, devlete ait misafirhaneler, lojmanlar, tatil tesisleri ve konuk evleri varken, öğrencilerin mağdur edilerek KYK yurtlarının tercih edilmesini protesto ettiler. Ayrıca KYK şartlarının ne kadar kötü olduğunu hatırlatarak deprem bölgesinden getirilen ailelerin KYK yurtlarında hayata tekrar dönmelerinin çok zor olduğunu dile getirerek, depremzede aileler için en iyi şartların oluşturulması gerektiğini söylediler. Deprem felaketinden etkilenen aileler derin bir psikolojik yara aldılar. Doğup büyüdükleri yerler gözlerinin önünde yok olup gitti. Bu ailelerin yaşadıklarını atlatabilmesi için en iyi koşullarda konaklayabiliyor olması gerekiyor. Bir odada 6 öğrencinin kaldığı KYK yurtları depremzede ailelerin psikolojik sağlığı için uygun değildir diyen öğrenciler alınan kararın depremzedeler için çözüm olmadığını bunun dışında da eğitime zarar vererek öğrencileri de psikolojik olarak yaraladığını dile getirdiler.

Eylemde söz alan bir öğrenci Suriye’li depremzedelerin deprem felaketinden etkilenmeleri yetmiyormuş gibi ırkçı saldırılara maruz kaldığını, yardımlardan doğru düzgün faydalanamadığını anlattı. Dışlanan ve ırkçı saldırılara maruz kalan Suriye’li depremzedelerin yanındayız. Felaketin ortasında bile ayrıştırıcı saldırılarda bulunan gericileri kınıyoruz.

Alınan uzaktan eğitim kararı ile eğitime en çok sarılmamız gereken bir dönemde eğitimden yine uzaklaştırılmış olduk. Depremzede ailelerin barınma sorunu için birçok çözüm varken, bunu yapmayan iktidar pandemi yüzünden öğrenim süreçlerinin ciddi bir bölümünü uzaktan tamamlayan öğrencilerin yine yüz yüze eğitim hakkını gasp etmiştir. Alınan bu yanlış karardan bir an önce geri dönülmelidir.