Bursa-İznik ilçesine bağlı Müşküle Köyü’nün efsanevi muhtarı Fevzi Kavuk 19 Şubat 2016 Pazar günü son yolculuğuna uğurlandı. Bursa başta olmak üzere İstanbul, Sakarya ve yurdun dört bir yanından yüzlerce kişinin katıldığı cenaze töreninde 1920 TKP Bursa Örgütü ve Bursa’dan İlerici Gençler de yer aldı.
Kavuk’un cenaze törenine İlerici Gençlik ve 1920 TKP Bursa Örgütü’nün yanı sıra ÖDP, CHP, EMEP, Nilüfer Belediyesi gibi çok sayıda kurum temsilcisi, TİP ve TKP’de birlikte mücadele yürüttüğü yoldaşları Atilla Aşut, Turgut Kazan gibi isimler de yer aldı.
Törende konuşan Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdür Güney Özkılınç, mücadele arkadaşlarından Atilla Aşut, avukatı Turgut Kazan, onunla cezaevinde, alanlarda tanışmış 70’li yılların gençlik mücadelesi temsilcileri onun başta Müşküle olmak üzere Bursa ve tüm Türkiye toplumsal muhalefeti için önemini anlattılar. Tören ailesi adına oğlu Gürol Kavuk’un yaptığı konuşmanın ardından sona erdi.
Fevzi Kavuk kimdir?
“Efsanevi muhtar”, “devrimci köylü önderi”, “sosyalist muhtar”, “Çınarlı köyün muhtarı” gibi isimlerle de tanınan Fevzi Kavuk’un Türkiye toplumsal muhalefet hareketinde sembol haline gelmesinin hikayesi, köylüsü İsmail Başaran’ın bir cinayet sebebiyle Bursa Cezaevi’ne girmesiyle başlar. Cezaevinde tarihi TKP’li şair Nazım Hikmet ile tanışan İsmail Başaran burada devrimci mücadeleyi benimser ve cezaevinden çıktıktan sonra köyünün gençlerini örgütlemeye girişir. Bu gençlerden biri de Fevzi Kavuk’tur. Nazım Hikmet’in “Vasiyet” şiirinde geçen “başımda bir de çınar olsa” dizesinden ilham alarak, şairin ölümünün 1. yıldönümünde Müşküle Köyü’ne bir çınar ağacı diken Kavuk ve arkadaşları bu eylemleriyle sembolleşmelerinin ilk adımı atmış olurlar. Kolluk güçlerinin üstüne beton dökerek yok etmeye çalıştıkları bu çınar ağacının ardından köy “Çınarlıköy”, köyün genç muhtarı Fevzi Kavuk ise “Çınarlıköy’ün muhtarı” olarak anılacaktır. Çınarlıköy’ün genç muhtarı bununla kalmayacak TİP Bursa teşkilatının kurulmasında en önde görev alacak, 70’li yıllarda TKP saflarında mücadele edecek, Bursa ve köylerinin kalkınması, köylülerin mücadeleye katılması için mahalli spor klübü, dernek, kooperatif gibi yapılar oluşturacak, sağ ideolojinin çınladığı Bursa’da “sosyalist köy” olarak anılacak bir Müşküle’yi hayata geçirecektir. 86 yaşında hayatını kaybeden Kavuk, yaşamının son anlarına kadar hep mücadele içinde, alanlarda olmasıyla da Bursalı ilericilerin, devrimcilerin Fevzi abisi, Fevzi babası olarak özel yerini koruyacaktır.