Passolig ile taraftarlar mı kazanıyor?

passolig_kapak

14 Nisan günü uygulamaya konulan uygulama taraftarı isyan ettirdi. Maça gitmek için Çalık’ı zengin etmek bir yana üstüne bir de fişlenen taraftarlar, e-bilete karşı 20 Nisan Pazar günü Saat 12.00’de Galatasaray Meydanı’nda toplanarak Taksim’e yürüyecek.

E-bilet uygulamasına bu hafta yapılacak maçlarla geçilecek. Kağıt bilet satışları kaldırılacak ve girişler 15 ve 25 liraya alınacak Passolig kartlar ile gerçekleşecek.
Gelen haberlere göre Anadolu kulüplerinde biletler elde kalmış durumda. Eskişehirspor gibi köklü Anadolu kulüplerinde e-bilet satışı 1 kişide kaldı. Kulüplerin taraftar çekebilmek için maç biletlerinin fiyatını 1 liraya kadar indirdiği gelen bilgiler arasında.
Ancak hafta sonu oynanacak Süper Lig ve PTT 1’inci Lig’deki oynanacak 18 maçı izlemesi düşünülen 150 bin taraftarın sadece 61 bini Passolig kart sahibi oldu.

Passolig kartlarını Çalık grubuna ait Aktif Bank sunuyor. Taraftarlar ise hem Çalık Grubu’nun bankasına aktarılacak ranta, hem e-bilet uygulaması ile yapılacak fişlenmeye karşı çıkıyor.

Passolig nasıl bir rant sağlama aracıdır?
Aktif Bank yetkilileri Passolig kart ile ilgili yaptıkları açıklamada şunları söyledi: “Kartın fiyatı Türkiye Futbol Federasyonu TFF ve kulüpler tarafından 15 lira olarak belirlendi. Ancak 4 büyük kulüp kartlarını 25 liradan satmak istedi. Kulüpler için kart ücreti sistem kullanım bedeli olarak 15 lira tahsil edilecek, bunun 7.95 lirası banka (plastik ve chip) kesintisi olarak mahsup edilecek, üstü yine takımlara dağıtılmak üzere TFF’ye aktarılacak.”

Neticede her taraftar Başbakan’ın damadına ait olan bankaya her maç için 1.06 lira ödemek zorunda bırakılıyor.

Federasyon’dan “seve seve alacaklar” açıklaması
Türkiye Futbol Federasyonu TFF ise Passolig kartlarını savundukları açıklamada, kart satışının maç günleri “patlama” yapacağını belirterek “Tribünde küfür ve şiddeti önlemek adına önemli bir çalışma başlıyor. İlk hafta olumsuzluklar yaşanmaması için kulüplerle çalışmaları hızlandırdık. Passolig kart, 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliği Önleme Kanunu’nun getirdiği bir düzenleme olduğu için erteleme söz konusu değil. Bu sisteme geçmeyen kulüpler maç başına 100 bin lira ceza ödemek zorunda kalacaklar” dedi.

“Passolig kitlesel fişlemedir!”
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ise, CNN Türk’te yayımlanan 5N1K programında konuk olduğu Gazeteci Cüneyt Özdemir’in e-bilet uygulaması sorularını şöyle yanıtladı; “Passolig, annenizin, babanızın adını, TC kimlik numaranızı, fotoğrafınızı maça gitmek için önceden kaydettirmek zorunda olmanızdır. Maça girerken insanların kitle hâlinde fişlendiği tek ülkeyiz. Örneği başka yerde yok. Passolig, kitlesel fişlemedir. Kitle sloganlarından korkma sonucunda Passolig gelmiştir. Son derece yanlış ve özgürlüklere aykırı bir eylemdir. Bu konuda ciddi bir araştırma yapıyoruz. Dava açacak noktaları bulup kamuoyu ile paylaşacağız”

Taraftarlar tepkili
Beşiktaş taraftar grubu Çarşı, Fenerbahçe’yle yapılacak derbiye gitmeme kararı aldı.

İzmir’de kurulu Taraftar Hakları Derneği ve onlarca taraftar grubu hafta başı yaptıkları ortak açıklamada: E-Bilet uygulaması; taraftar kavramını müşteriye indirgemekle kalmayıp, tüm özlük-kimlik bilgilerimizi e-bilet sistemine kaydedip, biz taraftarları adeta fişlemektedir. Söz konusu uygulamanın kararını verenleri son kez uyarmak ve büyük bir yanlıştan dönmeleri çağrısını daha güçlü haykırmak için tüm taraftarları bu haftadan itibaren MAÇLARA GİRMEMEK dahil her türlü demokratik tepkimizi göstermeye ve TRİBÜNLERİMİZE KARALAR BAĞLAMAYA çağırıyoruz” demişlerdi.