Sosyal-İş Sendikası’ndan KodA direnişiyle ilgili açıklama

sosyal is koda aciklama

koda iscileri

Sosyal-İş Sendikası’na üye olan ve 140 gündür direnişte olan KodA işçilerinin direnişiyle ilgili sendika, bugün (19 Şubat 2018) bir açıklama yaparak mücadelelerini başka biçimlerle sürdüreceklerini açıkladı.

Sendikanın internet sitesinde yapılan açıklamada KodA işçilerinin mücadele ve direnişleriyle bilim emekçilerinin ekonomik-demokratik taleplerinin Kutup Yıldızı olduğu belirtilerek “Kod-A İşçileri, kışın en çetin günlerinde İzmir ve İstanbul’da Direniş Çadırlarına sahip çıkarak; emekçilerin dayanışması ile moral bulmuş, direnmiş ve haklılığını kamuoyuna anlatmışlardır.” denildi.

Toplumun çeşitli kesimlerinin desteğini gören işçilerin haklı mücadelesinin er ya da geç kazanacağının vurgulandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Kod-A İşçilerinin örgütlenmesinde belirleyici sebep olan yasa dışı baskı ve şiddet vahşi kapitalizm şartlarını anımsatmaktadır. Bu yasa dışılık, Bakanlık Teftişi ile de belgelenmiş, işyeri sahip ve amirlerinin baskıcı tutumlarının aynı zamanda yasaları ve Anayasayı çiğnemek anlamına geldiği tespit edilmiştir. Bu mücadelemizde haklılığımızı belgeleyen yeni bir aşamadır. 140 gündür direniş çadırında sürdüğümüz haklı mücadelemiz misyonunu başarı ile tamamlamıştır. Bundan sonraki süreçte mücadelemiz, Kod-A İşçilerinin bulunduğu her yerde, tüm kararlılığımızla çeşitli biçimlerde devam edecektir.”

KodA işçileri DİSK’e bağlı Sosyal-İş Sendikası’na üye olmuşlar, işyerinde çoğunluğu kazanıp Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın durumu onaylamasını sağlamışlardı. Bunun üzerine KodA patronu, sendika düşmanı bir tavır geliştirmiş, işçileri istifaya zorlamış bu yolda başarılı olamayınca sürgün ve benzeri yıldırma yöntemleriyle işçilerin sendikal örgütlülüğünün altını boşaltmaya çalışmıştı. Bunun üzerine sendikalarıyla birlikte işçiler uyarı eylemleri yapmış ancak patronun işçi kıyımına gitmesi üzerine 3 Ekim 2017’de İstanbul Güneşli’deki Türk Telekom binası önünde oturma eylemine başlamışlardı. Çadır kurarak direnişe başlayan, bulundukları sokağa direniş sokağı adını veren ve 140 gündür direnişte olan KodA işçileri mücadelelerini sürdürecekler.