Polis ODTÜ direnişine saldırdı

odtu direnisi 2019

ODTÜ’de devam eden KYK direnişine dün (8 Temmuz) polis saldırdı. Milletvekillerinin de içinde bulunduğu öğrencilere destek için giden grup, içeri alınmadı. Kampüs içindeki ağaçlar kesilmeye başladı.

ODTÜ’ye inşa edilmek istenen KYK yurduna karşı tepki gösteren öğrenciler, dün direnişlerinin 55’inci gününde polis baskını ile karşılaştı. KYK Yurdu’nun inşasına ve ağaçların katline engel olmak isteyen öğrenciler 55 gündür ODTÜ Kavaklık’ta direniyorlardı.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan’ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, polisin direnişi sonlandırmak için saldırdığı görüldü.

Twitter’da ODTÜ Savunulmalıdır hesabından, polis saldırısının görüntüleri yayınlandı. Destek için ODTÜ’ye giden vekil ve akademisyenler içeri alınmadı. Polis ODTÜ’ye girdi ve ardından kavak ağaçlarının kesilmesi için kamyonlar üniversite içine alındı.

Ruhsatsız inşaatı mühürlemek için gelen Çankaya Belediyesi ekipleri ise ODTÜ’ye alınmadı. CHP Ankara Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Gamze Taşcıer, yetkilileri vekil aracına bindirerek içeri soktu. Belediye görevlileri, yurdu ruhsatsız olduğu gerekçesiyle mühürlemek istedi ama polis şefi, “Rektörlükten haber bekliyoruz” diyerek mühürleme işlemine izin vermedi.

Gelişen olayların beraberinde polis bir öğrenciyi gözaltına aldı. Öğrencilerin, akademisyenlerin ve destekçilerin direnişi sonucunda öğleden sonra ağaç kesimine son verildi. Direnişe destek için üniversiteye gelen milletvekilleri, inşaatın durdurulup mühürlenmesi için süreci başlatacaklarını duyurdu.

Yaşananların ardından ağaç kesimine başlanan ve inşaat ruhsatı olmadığı ortaya çıkan alanla ilgili Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, ODTÜ yönetimiyle görüşme gerçekleştirdi. Mansur Yavaş, ODTÜ yönetimiyle görüştüğünü Twitter üzerinden de kamuoyuyla paylaştı.

Medya çalışanlarının edindiği bilgiye göre Yavaş, ODTÜ yönetimine, “Siz bu ağaçlara kıymayın. İhtiyacınız olan her şeyi ben yapmaya hazırım. İstediğiniz yurdu yapıp, size hibe edebilirim” şeklinde bir öneride bulundu.