Ortadoğu’da barış isteyenlere miting yasağı

20140830_1_eylul_yasak

Meydanları yasaklama anlayışının iktidarı bu sefer de 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingine el attı. İstanbul Valiliği, “Ortadoğu halkları barış istiyor” sloganıyla 31 Ağustos Pazar günü Kadıköy İskele Meydanı’nda düzenlenecek olan Barış Şöleni’ne izin vermedi. Mitingi düzenleyen kurumlar ise, Valiliğin kararını tanımadıklarını ilan etti ve yarın Kadıköy’de olma çağrısı yaptı.

 

Barış Şöleni Tertip Komitesi adına TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şubesi’nde yapılan basın toplantısına; DİSK İstanbul Temsilcisi Önder Atay, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Samet Mengüç, HDP İstanbul İl Eş Başkanı Şamil Altan, KESK İstanbul Dönem Sözcüsü Fadime Kavak, TMMOB İl Koordinasyonu Kurulu Sözcüsü Süleyman Solmaz ve kurum temsilcileri katıldı.

 

Gerekçe: Kadıköy Meydanı kalabalık!
Komite adına yapılan açıklamalarda, İstanbul Valiliği’nin dün (29 Ağustos 2014) akşam saatlerinde gönderdiği tebligatta “Kadıköy Meydanı’nın kalabalık olması ve araç trafiğinin yoğun olduğu” gerekçesiyle Kadıköy’de düzenlenecek olan şölene izin vermediği aktarıldı. Yaşanan gelişme üzerine Valiliğe etkinliğin ertelenmesinin ya da başka bir yerde yapılmasının mümkün olmadığının bildirildiği dile getirilerek, her türlü yasağa ve baskıya rağmen yarın saat 17.00’da Kadıköy’de olunacağı açıklandı.

 

Barış Şöleni örgütleyicileri 1 Eylül’e sahip çıkıyor
Toplantıda söz alan TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Süleyman Solmaz, Valiliğin yasaklama kararına şaşırmadığını belirterek sermayenin pervasız temsilcilerinin 1 Eylül etkinliğini engellemeye çalışmalarının normal olduğunu dile getirdi. Ortadoğu’da yaşanan savaş ve katliamların özellikle kapitalizmin enerji ihtiyacı için gerçekleştirildiğine dikkat çeken Solmaz, bilimin temsilcileri olarak, bu gerçeği görünür kılmaya çalışacaklarını söyledi.

 

DİSK İstanbul Temsilcisi Önder Atay ise, DİSK, KESK, TTB, TMMOB ile Türkiye’nin tüm illerinde etkinlikler düzenlediklerini ancak tek sorunun İstanbul Valiliği tarafından çıkarıldığını söyledi.

 

KESK İstanbul Şubeler Platformu sözcüsü Fadime Kavak, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Samet Mengüç ve TMMOB İKK Sözcüsü Süleyman Solmaz da valiliğin kararını tanımayacaklarını ve yarın yapılacak şölene güçlü bir şekilde katılım sağlayacaklarını ilan etti.

 

Yasaklama kararının ardından mitingin katılımcısı olan pek çok ilerici, devrimci, demokrat kurum da Valiliğin yasaklamalarına karşı yarın saat 17.00’da Kadıköy İskele Meydanı’nda olacaklarını duyurdu.