Öğrenciler İstanbul Üniversitesi’nde yemek hakları için eylem yaptılar

istanbul üniversitesi kapısında eylem yapan kalabalık öğrenci grubu
Öğrenciler Beyazıt Ana Kapı önünde yemek hakları için basın açıklaması yapıyor

İstanbul Üniversitesi’nde verilen üç öğün yemeğin sayısının indirilmesine tepki olarak öğrenciler bugün (31 Aralık 2019) okul çevresinde ve yemekhanede eylem yaptılar.

Dün, İstanbul Üniversitesi’ne bağlı yemekhanelerde, üç öğün verilen yemek sayısının ikiye indirildiği, bunlardan yalnızca biri için 3.5 TL, diğeri için ise 18 TL ödeneceği duyuruldu. Yapılan kısıtlamaya karşı İstanbul Üniversitesi öğrencileri bugün bir forum ve eylem çağrısında bulundu.

geçişi engellemek üzere üst üste yığılmış banklar
Edebiyat Fakültesi’nde öğrencilerin bahçeye çıkmaları bu şekilde engellenmeye çalışıldı.

Rektörlük hem Edebiyat Fakültesinde hem de ana kampüste, eylem ve forumu engellemeye yönelik adımlar attı. Edebiyat Fakültesi’nin bahçeye çıkan kapıları, demir parmaklık ve sıralardan oluşan barikatlarla kapatıldı. Edebiyat fakültesi öğrencilerinin ana binaya ve merkez yemekhanesine girişini engellemek için de kimlik kontrolü yapıldı ve Edebiyat öğrencileri buralara alınmadı. Ardından öğrenciler ana kapıya doğru yürüdüler ve ana kapı önünde basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Yemek haklarını savunan İstanbul Üniversitesi öğrencileri adına yapılan açıklamada “Ülkemizdeki fiyatların yükselmesiyle alım gücü iyice düşmekte. Öğrenciler artan hayat pahalılığıyla boğuşmaktadır. Hal böyleyken öğrenci aleyhine düzenlenen bu yemekhane tarifesi öğrencileri ekonomik bir darboğaza sürüklemektedir. Kampüsler ve kütüphaneler sınav dönemlerinde dizi, film setlerine kiraya verilerek kar amacı güdülmekte, öğrencilerin eğitim hakkı engellenmektedir. Yetersiz kütüphaneler, sabunu ve peçetesi olmayan tuvaletlerin üstüne şimdi de kahvaltının kaldırılmasıyla tek öğün yemeğe mecbur ediliyoruz. İstanbul Üniversitesi Öğrencileri olarak bu işlemden vazgeçilmesini talep ediyoruz. Daha insani ve yaşanabilir koşullarda eğitim alabilmek için mücadelemize devam edeceğiz. Taleplerimiz yerine getirilene kadar buradayız.” denildi. Basın açıklamasından sonra İstanbul Üniversitesi esnaf yemekhanesine geçen öğrenciler çatal/bıçakla ses çıkarma eylemi yaptılar.