Mustafa Suphi ve yoldaşlarının partisi TKP’nin 98. Yılını Kutladı

tkp 98 yasinda

10 Eylül 1920 yılında Bakü’de kurulan Türkiye Komünist Partisi’nin 98. Yılı Şişli Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evinde yapılan 1920 TKP’nin dün (9 Eylül 2018) düzenlediği etkinlikle kutlandı.


“Amerikan Boyunduruğunu Kıralım” başlığıyla gerçekleştirilen etkinliğe yüzyıla dayanan mücadele tarihi sürecinde yitirilen yoldaşlar anısına saygı duruşunda bulunuldu ve Enternasyonal Marşı okunarak başlandı.


Ardından sahneye ilk olarak 1920 TKP İstanbul İl Örgütü Başkanı Yusuf Türkoğlu açılış konuşmasını yapmak için çıktı. Türkoğlu; Mustafa Suphilerin TKP’si nasıl ulusal kurtuluş döneminde yurda gelerek emperyalistlere karşı mücadele verdiyseler şimdi de biz emperyalistlere karşı mücadelemizi sürdürüyoruz dedi. 98 yıllık mücadele tarihinde şehit düşen tüm parti yoldaşlarını saygıyla selamladı ve zafer mutlaka bizim olacaktır diyerek konuşmasını bitirdi.


Türkoğlu’nun ardından 1920 TKP’nin Kartal ilçesinden üyeleri Nazım Hikmet’in Yaşamaya Dair şiirini okudular. Etkinlik sunucuların Tüm Emekliler Sendikası’nın, Hollanda’dan, Ankara’dan, İzmir’den ve Mersin’den gelen kutlama mesajlarını okumasıyla devam etti.


Ardından sahneye direnişlerinin 117. Gününde olan ve sendikalaştıkları için işten atılan Flormar işçileri çıkarak konuşma yaptı. İşten atılma süreçlerini, patronların baskıları ve hukuk dışı müdahalelere rağmen direnişlerini sürdüreceklerinden bahsettiler.

Etkinliğe ara verilmeden önce “Emperyalizme karşı kimlerle nasıl mücadele etmeliyiz” başlıklı sunumu için sahneye İbrahim Akseloğlu çıktı. Akseloğlu halkın son yıllardaki ekonomik ve siyasi gelişmelerle anti Amerikancı olduğunu ve kitleleri Vatan, Cumhuriyet, Emek ekseninde Anti Emperyalist çizgiye çekmek için çabalamak gerektiğine değindi.

Etkinliğin ikinci bölümü çocuk korosuyla başladı.


Ardından sahneye biz İlerici Gençler olarak Skecimizi oynamak için geçtik. TKP’nin ilk kuruluş yıllarını da yansıtan kısa bir oyun oynadık.


Oyunun ardından Serdar Samancıoğlu, Nazım Hikmet’in Kuvayı Milliye Destanı’ndan oluşan bir şiir dinletisi gerçekleştirdi. Şiir dinletisi izleyicilerden çokça alkış aldı.


Etkinlik Fevzi Kurtuluş’un söylediği türküler, marşlarla sona yaklaşırken Devrim Acar da içten okuduğu güzel bir şiirle etkinliğe katkıda bulundu.

Etkinlik TKP marşının hep birlikte söylenmesiyle sona erdi.