Metal İşçileri MESS’in dayatmalarına karşı çıkıyor

metal iscileri eylemde

Türkiye Metal Sanayileri Sendikası (MESS) ile yapılan toplu görüşmelerde Türk-Metal’den sonra Birleşik Metal – İş de MESS’le uzlaşmadı. Metal işçileri bugün MESS’in teklifini protesto etmek için üretimden gelen güçlerini kullanarak bugün (4 Aralık 2017) bir saatlik iş bırakma eylemi yaptılar.

MESS işçilere 59 liralık zammı reva görüyor
1 Aralık günü MESS’in yaptığı toplantıda ilk altı aylık süreç için zam oranı olarak MESS yüzde 3.20 önerisinde bulundu. Bu da işyerlerine göre 59 TL ve 101 TL arasında gelen bir zamma tekabül ediyor. Öte yandan Birleşik Metal – İş, metal işçileri için ilk altı aylık süreç için net 695 liraya tekabül eden yüzde 30.47’li bir zam talebinde bulunmuştu. MESS’in işçilere reva gördüğü zammı eleştiren Birleşik Metal açıklamada bulunarak “Bu sefalet zammının kabul edilmesi hiçbir şekilde mümkün değildir. Bu teklif metal işçileriyle alay etmek demektir. Ciddiye alınacak bir teklif değildir.” dedi.

“Metal işçileri bu teklife gereken cevabı üretimden gelen güçlerini kullanarak vereceklerdir!”
MESS’in zam konusundaki yetersiz teklifinin dışında ayrıca 3 yıllık toplu sözleşme dayatması da Birleşik Metal’in tepkisini çekti. 2015 yılında metal işçilerinin 3 yıllık toplusözleşme teklifi de dâhil olmak üzere birçok konuya tepki göstererek “metal fırtına” adı verilen süreci yarattıklarını hatırlatan Birleşik Metal “3 yıl dayatması yeni metal fırtınalara yelken açmaktır.” dedi.

Metal işçileri tepkilerini gösteriyor
MESS’le toplugörüşmelerde uyuşulamaması üzerine Birleşik Metal – İş Sendikası’na üye işçiler bu sabah (4 Aralık 2017) fabrikalarında basın açıklamaları okuyarak MESS’in dayatmasına tepki gösterdiler. Gebze, Bilecik, Hatay, Kocaeli, Eskişehir, İzmir ve Bursa’da da sayıda fabrikada binlerce işçi vardiya girişlerinde basın açıklama yaparak tepkilerini gösterdiler.