İÜ’de yemek hakları eylemindeki öğrencilere şiddet uygulayan polis görevden uzaklaştırıldı

istanbul valiligi aciklama

Yemek hakları için geçtiğimiz hafta eylem yapan İstanbul Üniversitesi öğrencilerine şiddet uygulayan polislerden biri görevden uzaklaştırıldı.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Üniversitesi öğrencileri, rektörlüğün yemekhane için aldığı zam kararına ve kahvaltı öğünün kaldırılmasına karşı üç basın açıklaması gerçekleştirmişti. Gerçekleştirilen basın açıklamalarının ardından öğrenciler rektörlüğe dilekçelerini iletmek istemişlerdi. O esnada polis, öğrencilere karşı cop kullanarak saldırmış ve dilekçeleri rektörlüğe ulaştırmalarına engel olmuştu. Öğrencilerin mücadelesi sonucunda rektörlük geri adım atmış ve iki gün önce yemekhane zammı geri alınıp öğünlere tekrar kahvaltı eklenmişti.

Bugün de (7 Ocak 2019), İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamada İstanbul Üniversitesi öğrencilerine şiddet uygulayan polislerden birinin uzaklaştırıldığı “Gösteri eylemine müdahale” başlığıyla kamuoyuna duyuruldu. Ayrıca şu ifadelere yer verildi:

“Beyazıt’taki İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü önünde 2 Ocak 2020 tarihinde toplanan yaklaşık 200 kişilik gruba İl Emniyet Müdürlüğümüz ekiplerince eylemin sona erdirilmesi çağrısında bulunulmuştur.

Grup üyelerinin ısrarla gösteriye devam etmesi ve güvenlik güçlerine fiili mukavemette bulunmaları üzerine, tarihi ana kapı önüne set çekilmek suretiyle olaya müdahale edilmiştir.

Yaşanan olay nedeniyle 3 Ocak 2020 tarihinde derhal soruşturma başlatılmış, 1 polis memuru hakkında görevden uzaklaştırma tedbiri uygulanmıştır.”

Bizler biliyoruz ki İstanbul Üniversitesi’nde rektörlüğe geri adım attıran da, öğrencilere saldıran polisi görevden uzaklaştırma kararını da aldıran biz gençliğin haklı mücadelesidir. Daha birkaç gün önce yitirdiğimiz arkadaşımız Sibel Ünli’yi unutmadık. Geleceksizliğe ve mutsuzluğa mahkûm değiliz! Geleceğimizi ellerimize alalım!