İşçilerin sağlığı ve güvenliği patronların eline verildi

isciler saglik güvenlik

is sagligi guvenligi

İş Sağlığı Ve Güvenliği hizmetlerine ilişkin yeni bir değişiklik yapıldı. Yapılan değişiklikle 50’den daha az işçi çalıştıran az tehlikeli işyerlerinin işçi sağlığı ve güvenliği patronların eline bırakıldı.

Yeni yönetmelik geçtiğimiz pazartesi günü (21.05.2018) Resmi Gazete‘de yayımlandı. Daha önce, 10’dan daha az işçi çalıştıran az tehlikeli işyerleri şeklinde olan yönetmeliğin TOBB başkanı Hisarcıklıoğlu’nun “İş sağlığı ve güvenliği (İSG) mevzuatı, KOBİ’lerimize büyük yükler getiriyordu, bunları kaldırttık” şeklindeki itirafından kısa süre sonra değişikliğe uğraması dikkat çekti.

Yeni yönetmelik bununla kalmayıp birçok konuda işçinin güvenliğini yok sayacak patronların da lehine olacak değişliklere kapı aralamış oluyor.

– Daha önceden 2 milyondan fazla işçi bu konuda patronlarının inisiyatifine bırakılmışken artık 4 milyon 200 bin işçinin sağlığı ve güvenliği işveren veya işveren vekillerine devredilmiş oldu.

– İşveren veya vekili tarafından işçilerin sağlığı ve güvenliği yürütülecek olması halinde işverenin denetimini sağlayan mekanizmalardan olan onaylı defter tutma zorunluluğu da kalktı.

– İşveren veya vekili bakanlıkça uygulanacak sınavdan 100 üzerinden 50 aldığı tadirde ve 16 saatlik eğitime katılması sonucunda herhangi bir profesyonellik veya kritere takılmadan eğitim verebilecek.

– Bu eğitimleri veren mesleği bu olan iş güvenliği uzmanları, hekimleri ve meslek odaları olan TMMOB ve TTB gibi meslek odalarının önü kapatılmış olacak

Her yıl yüzlerce işçinin (Nisan ayında 177 işçi iş cinayetleri sonucu hayatını kaybetmişti) tam da bu tür denetim eksikliklerinden dolayı yaşamını yitirirken bu yeni yönetmelikle kuşkusuz iş kazaları, iş cinayetleri, meslek hastalıklarının sayısının artmasına neden olacaktır.