İşçi sınıfının yiğit önderi Kemal Türkler anıldı

kemalturkler anma 1

kemal turkler anma 2018 2

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu kurucusu ve eski Genel Başkanı Kemal Türkler bugün (22 Temmuz 2018) Topkapı’daki mezarı başında anıldı.

İlerici Gençler Derneği olarak katıldığımız anma saat 11.00’de başladı. Anmaya DİSK Genel Merkezi, DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası, Genel İş Sendikası, Nakliyat İş Sendikası, Sosyal-İş Sendikası, Tekstil İşçileri Sendikası, 1920 TKP (Toplumcu Kurtuluş Partisi) ve çeşitli kurumlar katıldı.

Anmada Türkler’in mezarının başına bir yürüyüş gerçekleştirildi ve sık sık “Kemal Türkler ölümsüzdür”, ve “Kemal Türkler kavgamızda yaşıyor” sloganları atıldı. Anmada Kemal Türkler’in kızı Nilgün Soydan da söz alarak gençlerin Kemal Türkler’i tanımasının ve bu anmada bulunmasının öneminden bahsetti. Sendikalar adına yapılan konuşmalarda ise başkanlık rejimiyle birlikte tek adam yönetiminin işçi sınıfının yanında değil karşısında olduğu belirtildi ve Kemal Türkler’in sınıf mücadelesinde yolumuzu hâlâ aydınlattığı vurgulandı.

 

İşçi Sınıfı ve Gençlik Kemal Türkleri Unutmayacak!
Kavel’i yaratan ellerden, Singer’de direnenlere, “DGM’yi ezdik sıra MESS’te” diyen işçilerden, 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’nin ateşini harlayanlara, 1 Mayıs 1977’de meydanları dolduranlardan bugüne, gündüzlerinde sömürülen ve gecelerinde aç yatanların kurtuluş reçeteleriyle doludur Türkler’in hayatı. Ne Kemal Türkleri ne de O’nun Ulusal Demokratik Cephe (UDC) mücadelesini unutmuyoruz.

Bu bilinçle İlerici Gençlik olarak sınıfın yiğit önderini saygı ile anıyor, emperyalizme karşı VATAN, gericiliğe karşı CUMHURİYET, kapitalist sömürüye karşı EMEK mücadelemizde yaşatıyoruz.

Kemal Türkler kimdir?
Kemal Türkler, 1926 yılında Denizli’de yoksul göçmen bir ailede doğdu. 1947’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girdi. Yoksulluk sebebiyle yükseköğretimi bırakmak zorunda kaldı ve fabrika işçiliğine başladı. Bu süreçte sendika ile tanıştı. Türkiye Maden-İş Sendikası’na üye oldu. 1953’te şube yöneticiliği yaptı. 1954’te çalışkanlığı ve özverisi ile Türkiye Maden-İş Sendikası Genel Başkanı oldu. 1963’te Kavel’de başlayan direnişte aktif görev aldı, 1964’te Singer Direnişi nedeniyle tutuklandı. TÜRK-İŞ’in uzlaşmacı tavrını eleştiren Türkler, 1967’de Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nu kurdu. DİSK’e bir saldırı olarak çıkarılması planlanan yasaya karşı, 15-16 Haziran Direnişi’ni ördü. 15-16 Haziran sebebiyle yargılandı ve tutuklandı. Kemal Türkler görevini 6. Kongre’ye kadar sürdürdü.

Kemal Türkler 22 Temmuz 1980’de Merter’deki evinden sendikadaki görevine gitmek üzere yola çıktığında kontrgerillanın faşist kurşunlarıyla katledildi.

kemal turkler anma 2018

kemalturkler anma 2