İran – Türkiye arasında Afrin gerilimi

iran turkiye afrin gerilim

safevi iran

İran dini lideri Ali Hamaney’in üst düzey askeri danışmanı Tümgeneral Yahya Rahim Safevi, TSK-ÖSO’nun Afrin’de yaptığı operasyonuna ilişkin geçtiğimiz günlerde açıklamalarda bulundu. Safevi “Türkiye, uluslararası hukuka göre Suriye’de işgalci konumundadır” diyerek Afrin operasyonuna tepki gösterdi.

İran’ın Gülistan eyaletinde düzenlenen Emektar Devrim Muhafızları Komutanları Toplantısı’nda konuşan Yahya Rahim Safevi, Suriye’deki gelişmeleri değerlendirirken Afrin’e yapılan Zeytindalı operasyonuna da değindi. Safevi “Olayların başlangıcından beri ABD, Siyonist rejim, AB, Suudi Arabistan, BAE, Ürdün ve Türkiye bölgede kriz oluşturma ve Suriye’nin altyapısı ve toprak bütünlüğüne zarar verme amacını izliyorlardı ancak büyük bir yenilgiye uğradılar” dedi. Türkiye’nin Suriye’ye yönelik emperyalist saldırının bir tarafı olduğunu vurgulayan Safevi Zeytindalı operasyonunu için de, durumun uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtti. ABD ve Türkiye’nin uluslararası hukuka aykırı bir şekilde Suriye’de bulunduğunu söyleyen Safevi, bu iki ülkenin Suriye’nin toprak bütünlüğünü ihlal ettiklerini ve bölgede işgalci olduklarını söyledi.

Safevi, Suriye’nin ordusuyla halk birlikleriyle onları Fırat’ın doğusundan dışarı çıkartarak ülkenin toprak bütünlüğünü sağlayabilmesini temenni ettiklerini ifade etti. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın siyasi yolları da izlemesi gerektiğini vurguladı.

Bunun yanında bugün (7 Mart 2018) Erdoğan ve Ruhani arasında yapılan telefon görüşmesinde Suriye’deki son gelişmeler ele alındı. Doğu Guta bölgesindeki ateşkesin hızlandırılması da görüşüldü.