68 kuşağı gençlik önderlerinden Harun Karadeniz’i bugün, aramızdan ayrılışının 45. yıldönümünde Karacaahmet’te bulunan mezarı başında andık. 1920 TKP üyelerinin de katılım sağladığı anma, saat 11.00’de başladı.
Anma, Harun Karadeniz’in anısını ve mücadelesini yaşatmak için bir araya gelindiği vurgusuyla başladı. İlerici Gençlik adına söz alan arkadaşımız Harun Karadeniz’in hayatına ve mücadelesine değinerek, dönemin en etkili eylemlerinin örgütleyicileri arasında bulunduğunu belirtti. 6. Filo protestolarında, özel okulların devletleştirilmesine yönelik eylemlerde ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin işgalinde büyük rol oynadığını aktardı. Ayrıca mücadeleye bakışına da değinerek, “Harun Karadeniz, gençliğin mücadelesinin, işçi sınıfının mücadelesinden ayrı düşünülemeyeceğini savundu. Öğrencilerin mücadelesinin, ancak işçi ve emekçi kitlelerle bütünleşmiş örgütlülükler kurulduğu vakit başarıya ulaşacağına inandı.” şeklinde aktarımda bulundu. Arkadaşımız, “İlerici Gençler olarak Harun Karadeniz hikâyesini yarım bırakmayacağız! İşçi sınıfı öncülüğünde yürüttüğümüz sosyalizm mücadelesinde Harun Karadeniz’in adını yaşatacağımızın sözünü veriyoruz.” diyerek konuşmasını tamamladı.
Söz alan diğer arkadaşımız, Harun Karadeniz’in örgütleyicisi ve katılımcısı olduğu, dönemin en önemli eylemlerinden olan 6. Filo protestolarına değinerek, ülkenin bağımsızlığını tehdit eden Amerikan emperyalizmine karşı yurdu koruyan kişilerin Harun Karadeniz’in de aralarında olduğu devrimci sosyalistlerden oluştuğunu belirtti. Ayrıca Harun Karadeniz’in halktan yana, kendi güç ve kaynaklarına dayanan bağımsız sanayinin gelişmesi yönünde mücadele verdiğinden ve düzenledikleri “Montaj Sanayisi’ne hayır! kampanyasından bahsetti.
Bir arkadaşımız Harun Karadeniz anısına şiir okudu. 1920 TKP’den adına yapılan konuşmalarda ise baskı ve şiddete rağmen devrimci mücadeleyi yürüten, Amerikan emperyalizmine boyun eğmeyen Harun Karadeniz’in ve dönemin sosyalistlerinin mücadelesinden bahsedildi. Ayrıca Karadeniz’in yazdığı kitaplardan da söz edilerek önemi vurgulandı. Anmada ayrıca, tüm devrim şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşu da yapıldı.
Harun Karadeniz’in bize bıraktığı anti-emperyalizm bayrağını onurla taşımaya ve yükseltmeye devam edeceğiz. İşçi sınıfının devrimci mücadelesinde Harun Karadeniz’in adını yaşatacağız!
Harun Karadeniz’in yaşamı*
1942’de Giresun’un Alucra ilçesinin armutlu köyünde doğdu. Dar gelirli bir çiftçi ailesinin çocuğuydu Harun Karadeniz. Liseyi Samsunda devam eden Harun Karadeniz 1962’de İTÜ inşaat fakültesine girdi.
Üniversite yıllarının ilk dönemlerinde herhangi bir politik faaliyette bulunmayan Harun Karadeniz 1964’de İTÜ inşaat fakültesi Talebe Cemiyetine girdi. Öğrencilik yıllarında arkadaşlarıyla birlikte, sadece iki sayı yayınlanan “Yeni Kovan” isimli bir dergi çıkarttılar.
İlerici düşüncelerle ilk kapsamlı tanışması ise 1964 yılında Cemiyette yapılan “TÜRKİYE’NİN KURTULUŞ YOLU NE OLMALIDIR?” tartışmasında oldu.
7 Kasım 1967’de “ÖZEL OKULLAR DEVLETLEŞTİRİLSİN” kampanyasının hazırlanmasında önemli katkıları oldu. 15 Haziran 1968’de “İLKOKULLARDAN ÜNİVERSİTEYE DEK EĞİTİM VE DEVRİM” sloganı ile başlayan eğitim sistemindeki reformların gerçekleştirilmesi için yapılacak eylemlerde İTÜ Öğrenci Birliği olarak üniversite işgalini başlatan kişi oldu.
19 Ekim 1968’de polise taş attığı ve öğrencileri kışkırttığı gerekçesiyle tutuklandı. 6. filoya karşı yapılan eylemlerde önemli görevler aldı.
Bu dönemlerde diğer arkadaşları ile fikir ayrılığı yaşadı. Öğrencilerin yapabileceklerinin sınırlı olduğu ve bunun içinde daha yetkin işçi ve emekçi kitlelerle bütünleşmiş örgütlülükler kurmanın gerektiğini söylüyordu.
İçinde yer aldığı bütün faaliyetlerde hep emek cephesinin perspektifi ile hareket etmek için yoğun çaba sarf etti. Bu yönü onu döneminin diğer gençlik önderlerinden çok daha ileriye taşıdı.
Aralık 1973’te rahatsızlığı nedeniyle Türkiye’de tedavi olanakları tükenince İngiltere’ye gitmek zorunda kaldı. Fakat geç kalındığı için kolunu kaybetti. “Olaylı Yıllar ve Gençlik”, “Eğitim Üretim İçindir”, “Yaşamımdan Acı Dilimler”, “Kapitalsiz Kapitalistler” gibi eserleri bulunan Harun Karadeniz Türkiye ye döndükten kısa bir süre sonra 15 Ağustos 1975 günü İstanbul’da yaşamını yitirdi.
Harun Karadeniz örnek kişiliği dönemine ışık tutmuş derin ve kapsamlı araştırmaları, sadece boş zamanlarını değil tüm yaşamını toplumsal kurtuluş kavgasına adamış devrimci militanlığıyla; ilerici gençliğin çetin mücadele yolunu sönmez bir meşale gibi aydınlatmaya devam ediyor.
*2003 tarihli https://arsiv.ilericigenclik.org/haberler/karadeniz-in-anisi-mucadelemizde-yasayacak adlı yazıdan alınmıştır.