Fransa’da işçiler, öğrenciler hükümetin reform paketlerine karşı sokakta

fransa ogrenci reform paket eylem

fransa grev

Fransa’da, bu ayın üçünde demiryolu işçilerinin başlattığı ve hükümetin meclise sunmadan senatodan geçirmeye çalıştığı ve içeriği genel olarak çalışanların haklarını kısıtlama ve özelleştirmeleri içeren çalışma yasası reformuna karşı sürdürülen grev, geçtiğimiz perşembe günü (19.04.2018) elliden fazla şehirde on binlerce kişinin katılımıyla devam ediyor.

Demiryolu, enerji, sağlık, temizlik, havayolu, kamu çalışanları ve öğrencilerin desteğini alan grev haftada 2 gün olmak üzere haziranın sonuna kadar devam edilmesi öngörülüyor. Ülkenin büyük sendikalarından olan Genel İş Konfederasyonu (CGT) ve birçok sendika mücadeleyi birleştirme” sloganıyla ülke genelinde greve destek çağrısı yapıyor.

Üniversite öğrencileri de sokaklarda

Öğrenciler, Macron hükümetinin Şubat ayında meclisten geçirdiği ve öğrencilerin üniversiteler girmesini zorlaştıran eğitim reformlarına karşı eylemleri devam ediyor. Daha önce öğrenciler tarafından elliye yakın üniversitede bloktaj ve protesto eylemleri düzenlenmişti. Yine geçtiğimiz perşembe genel greve destek için Fransa cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve önemli siyasetçilerin de mezun olduğu Paris Siyasi Bilimler Akademisi işgal edildi. Okulun binasına “ Macron okulun işgal edildi” yazılı pankartlar asıldı.

Dış politikada, geçtiğimiz günlerde ABD ve İngiliz emperyalistleriyle beraber Suriye halkını bombalayan ve son dönemde yaptığı açıklama ve attığı adımlarla Suriye’de emperyalist senaryonun yeni aktörü olmaya can atan, bunun için her türlü ekonomik harcamayı yapmaya hazır olan Macron hükümeti iç politikada ise kemer sıkma ve çeşitli alanlardaki “reformlarla” Fransa emekçilerinin haklarını sınırlamaya, geçmişte ağır bedeller ödeyerek elde ettikleri kazanımları yok etmeye çalışıyor. Fransa’nın işçisi emekçisi durumun farkındadır ve bundan dolayı mücadelesinde çok daha kararlıdır. Kazanan Fransa’nın işçisi, emekçisi ve gençleri olacaktır.