Devrim ve sosyalizm mücadelesinde iz bırakan yoldaşlar anıldı 

kasimayisehitleri

İlerici Gençler Derneği olarak, 1920 TKP’nin düzenlediği etkinlikte Talip Öztürk, Ali İhsan Özgür, Atılım döneminin mimarlarından ve TKP MK eski Genel Sekreteri İsmail Bilen, TKP MK eski Genel Sekreterlerinden Zeki Baştımar ile TKP MK üyelerinden Mustafa Asım Hayrullahoğlu’nu andık.

Anma programı, devrimci öğretmen Talip Öztürk’ün anılmasıyla başladı. Talip Öztürk, öğretmenlerin sorunlarının çözümünü bilimsel, toplumcu ve gerçekçi bir bakış açısıyla işçi sınıfının kurtuluşunda gören, ilerici öğretmen hareketini güçlendiren, emperyalizme karşı bağımsızlık mücadelesini yükselten bir devrimci olarak daima hatırlanacağı belirtildi.

Talip Öztürk’ün ardından, aynı mezarlıkta bulunan ve 1980 öncesinde TKP’nin yayın organı Savaş Yolu dergisinde yazı işleri müdürü olarak görev yapan Ali İhsan Özgür’ün mezarına geçildi. Burada yapılan konuşmalarda, Ali İhsan Özgür’ün burjuva medyasının halkı uyutma çabalarına karşı devrimci yayın organlarıyla mücadele ettiği; yazıları, dergileri ve kitapları bir kişiye daha ulaştırmayı dert edinmiş devrimci karakteriyle sosyalizm mücadelesinde önemli bir yer edindiği vurgulandı.

Daha sonra, 12 Eylül faşizminin TKP’ye yönelik tutuklamaları sırasında yoldaşlarını ele vermemek için 16 Kasım 1982’de işkencede hayatını feda eden Mustafa Asım Hayrullahoğlu’nun mezarı başında bir anma töreni gerçekleştirildi. Burada Hayrullahoğlu ile beraber İsmail Bilen ve Zeki Baştımar da anıldı.

Tören, İstiklal Marşı ve Enternasyonal Marşı ile başladı. Açılış konuşmasını, Toplumcu Kurtuluş Partisi İstanbul İl Sekreteri Tarık Yüce yaptı. Yüce, konuşmasına “Ulusal kurtuluş mücadelelerinde, devrim ve sosyalizm mücadelelerinde, vatan, cumhuriyet ve emek mücadelelerinde yitirdiğimiz sayısız kahraman ve şehitler için buradayız” diyerek başladı. Konuşmasında kadın cinayetlerine, yenidoğan çetesi skandalıyla birlikte sağlık sektörünün kamulaştırılmasının gerekliliğine, yanlış açıklanan TÜİK verilerine ve tam bağımsız Filistin mücadelesine dikkat çekti.

Ardından, söz 1920 TKP İstanbul İl Başkanı Yusuf Türkoğlu’na bırakıldı. Türkoğlu, Deniz yoldaşla ilgili bir anısını paylaşarak konuşmasını tamamladı. Daha sonra, parti sözcülerinden Onur Balcı, yoldaşlarımızın TKP tarihindeki önemli etkilerini ve yaptıklarını vurgulayan bir konuşma yaptı.

Anma programı, TKP Marşı’nın okunmasıyla sona erdi.

talip ozturk