Çocuklar öldürülmesin şeker de yiyebilsinler

dunya cocuk

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü, eşitsizlik ve emperyalist savaşların en büyük yükünü taşıyan çocuklara bir gün armağan etme fikri üzerinden 1925 yılında Cenevre’de yapılan Çocukların Refahı İçin Dünya Konferansı’nda ilan edildi.

20 Kasım 1989 yılından bu yana Birleşmiş Milletler (BM) tarafından dünya genelinde çocukların karşı karşıya kaldıkları hak ihlallerini gündeme taşımak amacıyla “Dünya Çocuk Hakları Günü” olarak kutlanıyor.

Dünya Çocuk Günü için UNICEF tarafından yapılan analize göre her 12 çocuktan biri, anne ve babalarından daha zor koşullarda yaşayacaklar. 180 milyon çocuk ABD’nin saldırıları ve emperyalist savaşlar sonucu hayatını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Ayrıca yapılan araştırmalara göre en kaygılı çocuklar Türkiye’de yaşıyor. Son yapılan araştırmalara göre Türkiye’deki çocuk işçilik sayısı 2 milyona ulaşmış durumda.

İnsan Haklarında müthiş yeniliklere imza atmış Sovyetler Birliği’nde çocuklar için Ücretsiz okul öncesi ve kreş eğitimi ve her yeni doğana üç yaşına kadar ücretsiz süt hakkı gibi haklar da bulunuyordu.

Biz İlerici Gençler olarak çocukların yaşama haklarını elinden alan ve Ortadoğu’da hâla devam etmekte olan emperyalist savaşı kınıyoruz, Nazım Ustanın da dediği gibi “Çocuklar öldürülmesin
şeker de yiyebilsinler.”