Çankaya Üniversitesi’nde öldürülen öğretim görevlisi Ceren Damar için tepkiler sürüyor

ceren damar

Ankara’da, Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Hasan İsmail H., tarafından katledilen Ceren Damar için tepkiler sürüyor.

Cinayet geçtiğimiz gün (2 Ocak) saat 17.00 sıralarında işlendi. Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Hasan İsmail H. sınavda kopya çekerken yakalandı. Asistan olarak derslerine giren Araştırma Görevlisi Ceren Damar yapması gereken işlemi yaparak tutanak tuttu ve kopya işlemi yaptı. Akşam saatlerinde Hasan İsmail H. hocasının odasına gitti ve hocasını babasının tabancasıyla vurdu.

Korkunç cinayetin ardından eğitim alanında da dâhil olmak üzere birçok kişi sosyal medyada tepkilerini dile getirdi. Oyuncu Deniz Çakır sosyal medya hesabından “Oluk oluk kan akıtacağız diyenlerin alkışlandığı, politikalarınızla her şeyin yasaklandığı televizyonlarda silahın özendirildiği dizilerinizle gurur duyun! Genç bir kadın öldürüldü… Elini kolunu sallaya sallaya üniversitelere silah sokabiliyor… Gurur duyun, genç bir akademisyen öldürüldü… Bir üniversitede!” dedi.

Kötülüğe kötülükle karşılık vermeyin!

Damar için üniversitede yapılan törende konuşan eşi şunları söyledi: “Hayat bunu kimi zaman 30 yaşında, kimi zaman 50, kimi zaman 60 yaşında yaşatıyor. Ben bu acıyı 28 yaşında yaşadım. Bu olay bana bir şey gösterdi. Ceren her zaman doğru bildiğini yapan, kurallara uyan, işini dört dörtlük yapmaya çalışan bir insandı. Hiçbir zaman kimseye iftira atmazdı. Hiçbir zaman kimse hakkında kötü konuşmazdı. İşini iyi yapmaya çalışan kıymetli bir bilim insanıydı. Çok büyük bir acımız var. Benim genç arkadaşlarımdan küçük bir istirhamım var. Arkadaşlar, bunu söylemek benim haddime düşmez ama iyi bir hukukçu, iyi bir mühendis, iyi bir doktor değil iyi bir insan olmaya çalışın. En önemlisi bu. İnsanları sevin ve hiçbir zaman kötülüğe kötülükle cevap vermeyin. Bu olayla da inşallah bu ülkede pek çok konuda bir duyarlılık, farkındalık oluşacaktır.”

Öğrencilerin elinde bir kaç afiş ile yemekhane fiyatlarını eleştirmek için okula girmeye çalışırken yaka paça gözaltına alındığı Çankaya Üniversitesi’ne bıçak ve silahla girilebiliyor, her gün televizyonlarda şiddet pompalanıyor, dindar ve kindar bir nesil yetiştirmek isteniyor. Ceren Damar’ın öldürülmesinin, birçok kadının, eğitim emekçisinin, doktorun öldürülmesinin ardında bu sorunlar yatıyor. Gericiliğe karşı ilericiliği, yok edilmek istenen cumhuriyetin değerlerini ve bilimsel bir eğitimin gerekliliğini savunmak gerekiyor.