Bu davada özgürlük, barış ve demokrasi yargılanıyor

Taksim Dayanışması üyelerinin de aralarında bulunduğu Mayıs-Haziran 2013 Büyük Halk Direnişi’ne ilişkin davada tutuksuz yargılanan 26 kişi bugün (12 Haziran) hakim karşısına çıktı.
İlk duruşma öncesi Taksim Dayanışması başta olmak üzere DİSK,KESK,TTB ve TMMOB üyelerinin de katılımıyla Çağlayan Adliyesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

  KANİ BEKO:SOMADAKİ KATİLLER BURADA YARGILANMALIDIR

DİSK Genel Başkanı Kani Beko da yaptığı konuşmada “Gezi direnişindeki genç arkadaşlarıma DİSK adına teşekkür etmek istiyorum. 31 Mayıs’ta genç kardeşlerimiz Gezi’deki ağaçların kesilmesiyle başlayan Gezi direnişine yüreğini koydular. AKM’nin yıkılmaması için ayağa kalktılar. Taksim alanında yapılmak istenen Topçu Kışlası’na karşı çıkan arkadaşlar adalet ve özgürlük talebiyle Türkiye’yi ayağa kaldırdılar. Taksim kapılarını zorladık ve Taksim alanına çıktık. 10’un üzerinde arkadaşımızı kaybettik. Burada yanlış açılmış bir dava var. Soma’daki katiller burada yargılanmalıdır. Son beş ay içerisinde 810 işçi arkadaşımı öldüren insanlar burada yargılanmalıdır. Bugün burada yargının önüne çıkan demokrasi ve insan haklarıdır” ifadelerini kullandı.
Türk Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, “Bazı olaylar vardır ki ülkelerin ve tarihin belleğinden silinmez. Gezi direnişi bunlardan birisidir. Aynı şekilde bu dava da bu ülkenin belleğinden silinmeyecek. Bu utanç davası, bu skandal dava belleğimizden hiç silinmeyecek. Çünkü burada, özgürlük, barış ve demokrasi yargılanıyor. Çevresine sahip çıkmaya çalışan insanlar yargılanıyor” diye konuştu.
Açıklamalardan sonra kitle, “Bu daha başlangıç,mücadeleye devam” sloganlarıyla duruşmayı izlemek için adliyeye yöneldi.

YAPICI:EMNİYETTE NEDEN GÖZALTINA ALINDIĞIMI SORDUM.ALDIĞIM CEVABA GÜLDÜM

İlk savunmayı yapan Taksim Dayanışması üyesi Mücella Yapıcı’ydı. Örgüt kurmak,toplantı ve gösteri kanununa muhalefet, uyarılara rağmen dağılmamakla suçlanan Yapıcı, tüm suçlamaları reddetti.
Yetkililere ilettikleri uyarılara rağmen, Taksim Meydanı’na hukuka aykırı şekilde iş makineleriyle müdahalede bulunulduğunu söyleyen Yapıcı, “Suç işlemek bir yana yüksek yargı tarafından haklılığımız onaylanmıştır” dedi. Yapıcı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kamuyu ve çevreyi zarara uğratacak şekilde çalışmalara devam edildi, daha sonra polisin müdahalesi ile karşılaştık.Yarım metreden yüzüme 2 tüp gaz boşaltıldı.Bunun üzerine ‘imdat’ diye bağırmam suç delili olarak gösterildi.Şiddete ve çıplak aramaya maruz bırakıldık.”
“Emniyette neden gözaltına alındığımı sordum. Aldığım cevaba güldüm. ‘Polise mukavemetten’ dediler. Yaşım itibarıla bu suçlamayı karizmatik buldum. Örgüt kurmak suçu yoktu. Savcıya da sordum o da ‘polise mukavemet ve izinsiz gösteri’ dedi. Mahkemeye çıktınca örgüt kurmakla suçlandım”

DİRENİŞ NEYLE SUÇLANIYOR?

İddianamede, Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı ve İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu’nun da aralarında yer aldığı 5 kişi hakkında “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” ve “Halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma” suçlarından 5’er yıldan 13’er yıla kadar hapis cezası istendi. Diğer 21 kişinin de “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettikleri” iddiasıyla 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapsi talep ediliyor.

Updated: 12 Haziran 2014 — 3:47 pm