Boğaziçi Üniversitesi’nde gözaltılar artıyor

bogazici afrin problem

bogazici afrin olay

Boğaziçi Üniversitesinde lokum dağıtma olayının akabinde başlayan ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “O komünist, o vatan haini, terörist gençlere okuma hakkı vermeyeceğiz” şeklinde açıklamalarıyla devam eden olayda son olarak geçtiğimiz gün (26 mart Pazartesi) 4 öğrenci daha gözaltına alındı. Toplam 11 öğrenci gözaltına alınmış oldu.

19 Mart Pazartesi günü Boğaziçi Üniversitesi’nde bir grup öğrencinin TSK’nın Afrin şehir merkezine girmesini lokum dağıtarak kutlaması üzerine başka bir grup öğrenci buna tepkilerini gösterdi. Gruplar arasında çıkan gerginlikte polis, savaş karşıtı olan öğrencileri gözaltına almıştı.

Bunların ardından Erdoğan geçtiğimiz cuma günü yaptığı başka konuşmasında ise “Bu üniversitenin içinde bu tür teröristler olduktan sonra onlar bu markaya leke sürüyor. Şu anda üzerine üzerine gidiyoruz, bu terörist öğrencileri bulup çıkarıp gereğini yapacağız. Üniversitelerimizdeki hocaların da çok daha dikkatli olması gerekir. Bu öğrencilerle hocaların iltisakı olduğunu belirlediğimiz anda onlarla ilgili de gereğini yaparız.” demişti. Bu açıklamalardan sonra gözaltına alınanların sayısı arttı.

Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi’ni geçtiğimiz ocak ayında “yerli ve milli” olmamakla da eleştirmişti. Gene aynı şekilde Erdoğan geçtiğimiz gün yaşanan olayla ilgili açıklamasında “Çıktılar orada imanlı, milli, yerli gençlik Afrin’le ilgili lokum dağıtıyor. Bu gençlik orada lokum dağıtırken o komünist, vatan haini gençler onların bu masalarını dağıtmaya yelteniyorlar.” şeklinde konuşmuştu. Bizler İlerici Gençlik olarak hatırlatmak istiyoruz. Erdoğan’ın savunduğu gençliğin ideolojisi Amerika’nın 6. filosuna secde edenlerin, 15 Temmuz darbesini hazırlayanların ideolojisidir. Bu ülkenin komünist, ilerici gençlerinin ideolojisi ise o dönem 6. filoya karşı sokaklarda olanların ideolojisidir, etnik kökeninden cinsiyetine, dilinden dinine kadar en ufak bir ayrımcılık gözetilmeksizin ülkesinin tüm işçileri ve emekçileriyle yan yana olanların ideolojisidir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın öğrencileri; ifade özgürlüğü ve eğitim hakkı gibi hukuk devleti anayasalarının temelinde yer alan hak ve özgürlüklerden yoksun bırakma girişiminde bulunması ve sınırlaması, herhangi bir yargılama sürecine başvurmaksızın tehdit ve terörist ilan etmesi kabul edilemez. Ülkesini seven ilerici, komünist gençler olarak buna izin vermeyeceğiz.