Berkin Elvan’ın davasında yine adalet yok!

berkin elvan mahkemeGezi Direnişi sırasından İstanbul Okmeydanı’nda evinden çıktıktan sonra polisin attığı gaz fişeğinin kafasına isabet etmesi üzere 269 gün yoğun bakımda kalan ve hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın katledilmesiyle ilgili açılan davanın ikinci duruşması bugün (6 Temmuz Perşembe) Çağlayan Adliyesi’nde görüldü.
Dava öncesinde Taksim Dayanışması 09.30’da adliye önünde bir pankart açarak basın açıklaması yaptı. İlerici Gençlik olarak bizim de katıldığımız açıklamaya çok sayıda kurum temsilcisi ve Berkin Elvan’ın ailesi de katıldı.
İstanbul 17’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat 10.00’da başlayan mahkemede çok sayıda avukat Berkin için, adalet için salondaydı. Ayrıca davanın görüldüğü salon tamamen Berkin’i desteklemek için gelenlerle doluydu.
“Olası kastla öldürmek” suçundan yargılanan sanık polis Fatih Dalgalı ise mahkeme salonunda bulunmadı, SEGBİS aracılığıyla davaya katıldı.

TÜBİTAK’tan cevap yok bahanesi!
Mahkeme, hakimin önceki duruşmaya dair bilgi vermesiyle başladı. Hakim, Berkin’in avukatlarının iyileştirilmesini istedikleri olay görüntülerinin TÜBİTAK’a gönderildiğini ancak henüz bir geri dönüş yapılmadığını söyledi. Berkin Elvan’ın avukatları ise Nisan’dan bu yana bir geri dönüş alamadıkları TÜBİTAK’ın yerine alanında uzman bilirkişiye başvurulmasını talep ettiler.

1,3,7,11 Torpil İddiası
Mahkemede tanık olarak Berkin Elvan’ın kaldırıldığı hastanede görevli olan polis Bakır Altuğ dinlendi. Mahkemede Berkin’in üzerinden çıktığı iddia edilen torpil sayısıyla ilgili farklı ifadelerden bulunan Altuğ önce kendisinin torpilleri görmediğini, ardından ise 11 torpil olduğu söyledi. Berkin’in avukatlarından Can Atalay ise tutanakta önce 1 sonra 4 ve en son olarak da 7 torpil bulunduğunun yazılı olduğunu ve bunun nasıl mümkün olabildiğini sordu. Tanık Altuğ ise tutanakta imzasının bulunmadığının, haberinin olmadığını söyledi. Altuğ sorulan sorulara ya çelişkili yanıtlar verdi ya da hatırlamıyorum dedi. Konuyla ilgili Sami Elvan ise düzenlenen evrakların sahte olduğunu ve Berkin’i terörize etmeye çalıştıklarını söyledi.

Fatih Dalgalı için tutuklama talebi
Sanık Fatih Dalgalı’yla ilgili Berkin’in avukatları 9. Birlik’e kayıtlı olduğunun, zet silahı kullanmaya yetkisinin bulunduğunun, daha önce bir çok kez zet silahı kullandığının ve olayın yaşandığı bölgede polis grubunun gazcısı olduğunun belgelerle ortada olduğunu belirterek sanığın tutuklu yargılanmasını talep ettiler. Sanık Dalgalı ise “Gaz fişeğini almak, onu kullanmak anlamına gelmiyor. O günkü grupta ben alt gruptaydım. Gaz fişeği kullanmayı bilen herkes atmış olabilir” dedi.
Avukat Can Atalay ise İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Müdürlüğü tarafından sistematik olarak delillerin karartıldığı Berkin Elvan davasında hakimin ya delilleri toplamasını ya da gereğini yapmasını söyleyerek sanığın tutuklu yargılanma talebini yineledi.

Tutuklama talebine red, bir sonraki dava 16 Kasım’a ertelendi
Yaklaşık bir buçuk saat süren mahkemenin ardından hakim ara verdi ve avukatlara ara kararı açıkladı. Elvan ailesinin, avukatlarının mahkemeden sonra yaptıkları açıklamada mahkemenin sanığı tutuksuz yargılamaya devam edeceği ve TÜBİTAK’tan gelmesi beklenen görüntü iyileştirmeleri için davayı 16 Kasım’a ertelediği söylendi. Berkin’in avukatlarının soruşturmayı genişletme talebinin de reddedildiği bildirildi. Mahkeme çıkışında açıklama yapan anne Gülsüm Elvan “Mücadelemden vazgeçmeyeceğim.” dedi. Baba Sami Elvan ise mahkemeye gelen, destek olan herkese teşekkür ederek Nuriye ve Semih için dayanışma çağrısı yaptı. Mahkemeye desteğe gelen Soma Aileleri de 11 Temmuz Salı günü Akhisar’da görülecek olan Soma davası için çağrıda bulundu.