Ankara’da ulaşıma zam

ankara_ulasim_zam

Yeni yıldan sonra yapılan zamlar yetmezmiş gibi bu zamlara bir yenisi de ulaşım zammı olarak eklendi. Öğrenci burs ve kredilerine, işçiye, memura, emekliye yapılan göstermelik zamlar kaşıkla verip kepçeyle alma durumuna geldi.

Siyasal iktidarın ve Melih Gökçek’in marifetmiş gibi dillendirip durduğu yol, havaalanı, köprü projelerinin geçim derdiyle uğraşan halkın cebinden bu şekilde alınan paralarla yapıldığı ve bunların bir hükümet lütfu olarak gösterilmesindeki samimiyetsizlik yine gözler önüne serildi.

Zamlardan sonra Ankara’da ulaşım ücretleri
Ankara Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Genel Kurulu’nca belirlenen yeni ulaşım tarifesine göre 4 Şubat 2016 tarihinden itibaren EGO, Ankaray ve metrolarda tam biniş 2 TL’den 2,35 TL’ye, indirimli biniş ise 1,50 TL’den 1,75 TL’ye çıkarıldı. Transfer (aktarım) ücreti ise 0,80 kuruş olarak belirlendi. UKOME tarafından belirlenen yeni tarifeye göre (ÖHO, ÖTA) ise tam biniş ücreti 2,55 TL’ye, indirimli biniş ücreti ise 1,75 TL’ye yükseltildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi maliyetleri ve 5 yıldır zam yapılmamasını gerekçe gösteren bir açıklama yayınladı.

Açıklamada

“Ankara’da toplu taşıma ücretlerinde 1 Eylül 2011 tarihinden bu yana geçen 5 yıllık sürede sadece bir kez tarife değişikliği yapılmış, bu da 19 ay önce tam yolcuda 0,25 kuruş, indirimli yolcu ücretinde ise 0,20 kuruş olarak gerçekleşmiştir. Bunun dışında herhangi bir artış yapılmadan hizmet sürdürülmeye çalışılmıştır. Kamu hizmeti olarak görülen ve kâr amacı güdülmeyen toplu ulaşım hizmetinde, yatırım maliyetleri ile işletme maliyetlerindeki artışlar, sürdürülebilir bir toplu taşıma hizmetinin sunulması noktasında tarife değişikliği yapılmasını kaçınılmaz kılmıştır.”

denildi.

Kâr amacı güdüyorsunuz!
Ankara’da imara açmadığı, rant elde etmediği bölge kalmayan Melih Gökçek ve belediyesinin ulaşımdan kâr elde etmediğine inanmıyoruz. Yapılan bu zamlarla kâr amacı güttüklerini biliyoruz.

Ankara’nın dört bir yanına dikilen saçmalık abidesi heykellerin, ODTÜ ormanını talan eden yolun maliyetlerinin ne şekilde karşılandığı biliyoruz. Ulaşımın ücretsiz ve güvenli şekilde olması gerekirken akıllara Dikimevi’nde gerçekleşen kaza ve bir planlama faciası olan Çayyolu metrosu geliyor.

Öğrencilerin, gençlerin, emekçilerin daha da yoksullaştıran bu zam furyasına geçit vermeyelim. Ulaşım zamları geri çekilsin!