Ankara Valiliği’nden 1 Mayıs yasağı: “Sloganlar anlaşılmıyor”

ankara valilik 1 mayis yasak

1 mayis

Ankara’da 1 Mayıs için başvuruya Valilik’ten dün (18 Nisan 2018) verilen yanıtta, 1 Mayıs’ın sendikalar ve meslek örgütlerinin amacının dışında olduğu söylendi.

BirGün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre Ankara Tabip Odası, TMMOB, DİSK, Genel İş Sendikası, Eğitim Sen ve Türk İş’in ilettiği evrakları inceleyen Ankara Valiliği, bildirilen sloganlar arasında kamu barışını bozabilecek nitelikle sloganlar olduğunu ileri sürdü.

“Afişler ve sloganlar sendikaların kuruluş amaçlarının dışında ”
Ankara Valiliği, bildirim metninde yer alan bazı slogan ve afişlerin ise “anlamının anlaşılmadığı” savundu. 1 Mayıs’la ilgili olmayan pankart, afiş, levha ve broşürlerin yürüyüşte kullanılacağını ileri süren ve Ankara Valisi, Erkan Topaca imzasını taşıyan ret yazısında şunlar kaydedildi:
“Belirtilen nedenlerle, bahse konu toplantı ve gösteri yürüyüşü ile ilgili olarak verilen bildirimdeki hususların tekrar gözden geçirilmesi ve düzenleme kurulu üyelerinden birisinin ayrılması dolayısıyla düzenleme kurulu ve bildirimin yenilenmesi hususunda bilgi ve gereğini rica ederim.”

AKP OHAL ile birlikte 5 grevi yasakladı. Gerekçesi hep aynı: “Kamu barışının bozulması”
15 Temmuz darbe girişiminden sonra AKP 21.Temmuz.2016 günü 3 aylık OHAL ilan ettiğini açıklamıştı. 3 Ay olarak ilan edilen OHAL yaklaşık 21 aydır uygulanıyor.

Erdoğan ve ekibi 21 aylık bu dönemde 5 grevinin kamu barışını tehlikeye atacağı veya milli güvenliği bozucu nitelikte olduğunu söyleyerek grevleri sürekli yasaklamıştır. Oysa ki OHAL’i ilan ettiğinde amacının “demokrasiye, hukuk devletine vatandaşlarımızın hak özgürlüklerine yönelik tehdidi ortadan kaldırmak için gereken adımları etkin ve hızlı şekilde atabilmektir.” diyerek açıklamıştı.

AKP grevleri yasaklayarak veya işçilerin sloganlarını bahane göstererek “demokrasiye, hukuk devletine vatandaşlarımızın hak özgürlüklerine yönelik tehdidi” mi ortadan kaldırıyor?

Hangi slogan toplumsal barışı bozuyor?
AKP, yine valilik eliyle 1 Mayısta atılacak sloganlara bahane göstererek yasak getirdi. Peki bu sloganların hangisi veya hangileri toplumsal barışı bozuyor veya milli güvenliği tehdit ediyor?

İşte yasaklanmak istenen sloganlardan bazıları şunlar:
“Genel grev, genel direniş!”, “Zam zulüm işkence işte AKP!”, “İşçi katilleri hesap verecek!”, “İstikrar sürüyor işçiler ölüyor!”, “Silaha değil eğitime bütçe!”, “Susma haykır taşerona başkaldır!”, “Kahrolsun MİT, CİA, Kontgerilla! “, “Tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın!”, “Afkanistandan, Filistinden, Suriyeden elini çek!”, “Zorunlu Din dersi kaldırılsın!”, “Jin Jiyan Azadi”, “Kadın cinayetleri münferid değil, politiktir!”, “AKP elini bedenimden çek!”, “Erkek vuruyor, devlet koruyor!”, “Kentsel dönüşüm talan demektir!”.

İşçiler, emekçiler nasıl taşerona karşı yıllarca mücadele edip kazandıysa, 1 Mayıs yasaklarının da üstesinden gelmeyi başaracaktır.