Almanya’daki metal işçilerinden üretimi durdurma eylemi

almanya metal isci

almanya metal iscileri grev

Almanya’da IG metal sendikası önderliğindeki metal işçilerinin haklarını arama mücadelesi bugün (02.02.2018) 24 saatlik üretimi durdurma kararıyla devam ediyor.

AIRBUS İşçileri 24 saat üretimi durdurdu. Yaklaşık 4 milyon metal ve elektrik işçisini ilgilendiren Toplu Sözleşme görüşmelerinde taleplerinin karşılanması için yapılan uyarı ve İş bırakma grevlerinden biride Hamburg’daki AIRBUS işçileri gerçekleştirdi.

12 bin AIRBUS işçisi sabah saatlerinde fabrikasının karşısındaki miting alanında toplanıp hafta sonu yapılacak olan görüşmelerden önce taleplerini bir kez daha yinelediler.

Miting alanına diğer çevre fabrikalarda destek verdiler. Ayrıca mitinge katılan Almanya Sendikalar Birliği-DGB Hamburg Şube Başkanı Katja Karger, Hamburg IG Metal sendikası Baskanı Ina Margenroth ve AIRBUS İş yeri İşçi Temsilciliği Başkanı Sophia Kielhorn’da katıldı ve konuşmalarıyla işçilerin yanında oldular.

Evrensel’in haberine göre Karger ve Margenroth’un konuşmaları şu şekilde: Karger, “Ekonomik olarak güçlenen Almanya’nın bu güçlenen ekonomisinde işçiler de gerekli payı artık almalı. Sizin taleplerinizi karşılamayan işverenler büyük bir yüzsüzlük yapıyor. İşverenlerin kâr beklentileri yüzde 18 iken, sizin yüzde 6 zam talebiniz hakkınızdır” dedi.

Hamburg IG Metall Sendikası Başkanı Ina Morgenroth ise:“İşverenler, çalışma sürelerinin 28 saate düşürülmesinin yasal olmadığını öne sürüyorlar. İşverenler çalışma saatlerinin düşürülmesini tartışmak veya konuşmak dahi istemiyorlar. İşverenler TİS görüşmelerinde her hangi bir adım atmadılar. Biz de sendika olarak grev kararı alarak işverenleri uyarmak istedik ve bunun sonucunda 24 saatlik grevler gerçekleştiriyoruz. Başta küçük uyarı grevleri ile işverenlere mesaj verdik ancak bunu anlamadılar. 24 Ocak‘ta sahil bölgesinde 22 bin işçi iş bırakarak 24 saat grev yaptı ancak yine anlamadılar. Ondan dolayı şimdi yaptığımız grevlerle fabrikalarda üretimi durdurabildiğimizi gösterdik. Sendika olarak uzun bir zamandan sonra tekrar fabrikada üretimi durdurmayı başardık. 3 gün içinde kuzey bölgesinde toplam 30’dan fazla fabrikada, 50 bin işçi iş bıraktı. Almanya genelinde 250 fabrikada grevler yapıldı. Kendinizle gurur duyun. İşverenler bizim taleplerimize olumlu yanıt vermezse mücadelemizi güçlendirerek ve sertleştirerek devam ettireceğiz” dedi.

IG Metal’in talepleri Toplu Sözleşme görüşmelerinde 27 ay için ℅8 zam ve bunun yanında haftalık çalışma saatinin, yaşlı ve hasta yakınları olan işçiler için 35 saatten 28 saate indirilmesi şeklindeydi.