Alman gazetesi muhabiri Deniz Yücel tahliye edildi

alman gazete deniz yucel

image31047

Türkiye’de bir yıldır tutuklu bulunan Alman Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel dün (16 Şubat) tahliye edildi. Yücel bir yıldır kendine karşı hiçbir suçlama bulunmadan mahkemeye çıkarılmadan tutuklu bulunuyordu.

Hazırlanan iddianamede, Yücel’in yazdığı yazılarda FETÖ ve PKK terör örgütlerinin propagandası yaparak halkın bir kesimini diğer bir kesimine yönelik olarak aleni şekilde kin ve düşmanlığa tahrik ettiği iddia edildi. İddianamede Yücel hakkında, 4 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Merkel, “Deniz Yücel davası bizim için önemli” demişti

Almanya Başbakanı Angela Merkel, onceki gün Başbakan Binali Yıldırım ile birlikte Berlin’de düzenlediği basın toplantısında “Deniz Yücel konusu çok büyük önem taşıyor. Kendisi için 1 yıldır iddianame hazırlanmadan tutuklu bulunmaktadır. Bugün tekrar bu davanın çok büyük önem taşıdığını ifade ettim.” demişti.

Merkel’in açıklamasının ardından ertesi gün Deniz Yücel serbest bırakıldı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Deniz Yücel’in serbest bırakılması ile ilgili açıklamada bulundu. Merkel, “Deniz Yücel’in serbest bırakılmasından dolayı memnunum” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı: Pazarlık yapmadık

Almanya Dışişleri Bakanlığı da Alman gazetesi Die Welt’in muhabiri Deniz Yücel’in tahliye olduğunu doğruladı. Almanya Dışişleri Bakanlığı, Yücel’in serbest bırakılması için Türkiye ile herhangi bir “anlaşma” yapılmadığını iddia etti.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, daha önceden Yücel’in serbest bırakılması durumunda, Türkiye’nin beklediği silah ihracatına yeşil ışık yakılabileceği mesajını vermişti.

Erdoğan “ben bu makamda olduğum sürece” demişti

Erdoğan, 16 Nisan referandumundan iki gün önce Beyaz Tv ve TGRT Haber ortak yayınında Deniz Yücel’in Almanya’ya iade edilmesine ilişkin, soruya “Hiçbir surette olmayacak, ben bu makamda olduğum sürece asla” şeklinde yanıt vermişti.